Generalna konferenca je najvišje telo IAEA-ja, njeni člani pa so vsi člani agencije. Na letni konferenci pregledujejo in potrjujejo program in proračun agencije ter vprašanja, ki jih nanjo naslovijo svet guvernerjev IAEA-ja, posamezne članice ali generalni direktor agencije. Foto: EPA
Generalna konferenca je najvišje telo IAEA-ja, njeni člani pa so vsi člani agencije. Na letni konferenci pregledujejo in potrjujejo program in proračun agencije ter vprašanja, ki jih nanjo naslovijo svet guvernerjev IAEA-ja, posamezne članice ali generalni direktor agencije. Foto: EPA
Jukija Amano
Amano je veliko bolj oster do Irana od svojega predhodnika El Baradeja. Foto: EPA
Iranska raketa
Zahod vztraja, da skuša Iran dobiti jedrsko orožje, Teheran pa zatrjuje, da je njegov jedrski program miroljuben. Foto: EPA

Iranski predstavnik Ali Akbar Salehi je v nagovoru članic Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) ob začetku 54. generalne konference izrazil kljubovanje mednarodnim zahtevam, da islamska država ustavi svoje prizadevanje – po mnenju Zahoda -, da bi zgradila svojo jedrsko bombo.

"Neciviliziran, dvostranski pristop groženj in dialoga, ne more biti koristen in uspešen," je dejal, pri tem pa se nanašal na politiko Zahoda, ki uveljavlja sankcije proti Iranu, hkrati pa ga spodbuja, da bi končal osem let trajajoč spor.

Iran poziva k vrnitvi za pogajalsko mizo
Salehi je zadnje poročilo IAEA-ja o iranskem jedrskem delu označil za nepravično in namignil, da so nanj vplivale zahodne sile. "Zdi se, da agencija trpi zaradi krize moralne avtoritete in kredibilnosti," je dejal. V poročilu piše, da Iran stopnjuje bogatitev jedrskega goriva in s tem nasprotuje strožjim sankcijam ZN-a, ZDA in EU-ja, sprejetim junija letos. Hkrati je v poročilu izraženo razočaranje zaradi pomanjkanja popolnega sodelovanja Teherana z inšpektorji IAEA-ja.

Svetovne velesile je Salehi pozval, naj se "brez nadaljnjih zamud" vrnejo k pogajanjem o načrtu, po katerem bi Iran v zameno za svoje zaloge nizko obogatenega urana dobil jedrsko gorivo za svoje reaktorje, namenjene medicinskim raziskavam. Pogajanja o dogovoru so zastala lani, ko je Iran zavrnil pogoje zamenjave goriva.

ZDA: Iran naj izpolni svoje obveznosti
Kmalu zatem je 151 držav članic nagovoril tudi ameriški predstavnik in znova pozval Iran, naj izpolni svoje mednarodne obveznosti. "Sicer je jasno, da obstaja širok in naraščajoč mednarodni konsenz, da bo Iran odgovoren, če bo nadaljeval svoje kljubovanje," je dejal ameriški sekretar za energetiko Steven Chu. ZDA si še naprej želijo najti diplomatsko rešitev spora, a Iran mora preostali svet prepričati o miroljubnem namenu svojih jedrskih ambicij, je dodal Chu.

Obama ne izključuje nobene možnosti
Predsednik ZDA Barack Obama je dejal, da bi imeli "resno težavo", če bi imel Iran jedrsko orožje, a vojaška akcija Izraela ali ZDA naj ne bi bila "idealen način" reševanja težave. Dodal je, da si Washington prizadeva za diplomatsko rešitev spora, ne izključuje pa nobenih drugih možnosti.

Evropska unija je v svoji izjavi pozvala Iran, naj se sestane z velesilami s "končnim ciljem vzpostavitve vsestranskega odnosa, ki bi vključeval sodelovanje na vseh področjih in bi koristilo obema stranema".

Z nastopom Amana napeti odnosi
Odnosi med Iranom in IAEA-jem so se poslabšali, ko je vodenje agencije ZN-a prevzel Jukija Amano, ki je v svojem odnosu do Irana ostrejši kot njegov predhodnik Mohamed El Baradej. Japonski diplomat je v svojem poročilu 35-članskemu Svetu guvernerjev IAEA-ja dejal, da bi Teheran lahko skušal razviti jedrsko raketo zdaj, in ne le v preteklosti. Iran je junija izgnal dva inšpektorja IAEA-ja, ker naj bi dajala napačne podatke o njegovih dejavnostih, nato je Amano dejal, da iransko zavračanje njegovega osebja otežuje delo agencije, zahodne sile pa so islamsko državo obtožile, da ustrahujejo IAEA.

Amano je v svojem uvodnem nagovoru izrazil zaskrbljenost zaradi severnokorejskega jedrskega programa, Sirijo in Iran pa pozval k sodelovanju z IAEA-jem.

Resolucija arabskih držav o Izraelu
Med zasedanjem bodo članice IAEA-ja sicer obravnavale vrsto vprašanj, od volitev članov Sveta guvernerjev in proračuna za leto 2011 do jedrske varnosti in tehničnega sodelovanja. Srečanje naj bi zaznamovala tudi nezavezujoča resolucija arabskih držav, v kateri Izrael pozivajo, naj se odpove jedrskemu orožju in podpiše pogodbo o njegovem neširjenju. Predlog resolucije, ki je bila lani sprejeta s tesno večino, naj bi obravnavali tik pred koncem zasedanja v četrtek. ZDA in zahodne države se bojijo, da bi sprejetje resolucije lahko ogrozilo nadaljevanje bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj, ki so po skoraj dveh letih znova stekla v začetku septembra.

Vodja slovenske delegacije na konferenci je veleposlanik Aleksander Geržina, ki naj bi v svojem nastopu govoril o sodelovanju Slovenije z IAEA-jem na različnih področjih in predstavil slovenska stališča.