Izrael zavrača podpis pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Foto: EPA
Izrael zavrača podpis pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Foto: EPA
Jukija Amano
Amano ni zadovoljen z Iranom. Foto: EPA

Arabske države, ki jih podpira Iran, poskušajo nadgraditi svojo zmago, doseženo na lanskem zasedanju Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) , ko jim je uspelo dobiti tesno podporo za nezavezujočo resolucijo, ki Izrael poziva k podpisu pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Tudi na letošnjem srečanju 151 članic, ki se bo začelo 20. septembra, naj bi predlagali podobno resolucijo.

Izrael kot pogoj postavlja mir
ZDA trdijo, da bi osredotočenost na Izrael, ki naj bi bil edina jedrska sila v regiji, lahko ogrozila konferenco, ki jo je predlagal Egipt in na kateri naj bi leta 2012 razpravljali o Bližnjem vzhodu brez orožja za množično uničenje. Glyn Davies, ameriški odposlanec pri IAEA-ju, dodaja, da bi resolucija lahko vplivala tudi na potek na začetku meseca znova obujenih neposrednih pogajanj med Izraelom in Palestinci. "Če hočemo, da bo konferenca leta 2012 uspeh, se je morajo udeležiti vse države. Trenutno obstaja ena država, iz katere delajo pirajo v tem procesu," je opozoril Davies.

Izrael bi moral, če bi podpisal NPT, IAEA obvestiti o svojem jedrskem orožju, katerega obstoja ni nikoli ne potrdil ne zanikal, in svoje jedrske objekte odpreti inšpektorjem agencije ZN-a. Izrael kot pogoj za podpis pogodbe postavlja popoln mir na Bližnjem vzhodu.

"Iran ovira poskus"
Na Dunaju pa se je že začelo zasedanje 35-članskega Sveta guvernerjev IAEA-ja, v ospredju katerega je bil Iran. "Ne morem potrditi, da so vse jedrske aktivnosti Irana miroljubne," je povedal generalni direktor IAEA-ja Jukija Amano. Amano je v nagovoru članov Sveta guvernerjev izrazil obžalovanje, ker Iran ne sodeluje v celoti z inšpektorji IAEA-ja in zaradi odločitve, da inšpektorjem prepove vstop v državo. "To ovira poskus IAEA-ja, da bi izvedel inšpekcije in preveril domneve, da si Teheran prizadeva za razvoj jedrskega orožja," je povedal Amano.

"Znova pozivam Iran, naj razmisli o svoji odločitvi 16. januarja 2007, ko je od IAEA-ja zahteval, naj ta umakne imenovanje 38 inšpektorjev. To ni prvič, da Iran nasprotuje imenovanju inšpektorjev," je povedal Amano.

Glavna tema zasedanja na Dunaju iranski jedrski program
Na Dunaju se začenja zasedanje 35-članskega Sveta guvernerjev IAEA-ja, ki naj bi znova razpravljal o iranskem jedrskem programu. Pričakujemo lahko sprejetje ukrepov zaradi zavračanja Irana, da bi v državo spustil dva mednarodna inšpektorja, ki bi preverila, kako poteka iransko bogatenje urana. Guvernerji naj bi preučili uspešnost sankcij mednarodne skupnosti, da bi Iran opustil svoj sporni jedrski program.

Novi vodja nadzornega oddelka
Svet guvernerjev je za vodjo vseh operacij po svetu imenoval dobrega poznavalca Irana, 59-letnega Belgijca Hermana Nackaertsa. Nackaerts bo vodil oddelek, ki preverja, ali svetovne države jedrskih programov ne uporabljajo v vojaške namene. Oddelek naj bi se osredotočil predvsem na Iran, saj so pri IAEA-ju prepričani, da Iran razvija uran z namenom izdelave jedrskega orožja.