Ashtonova je potrdila Iranu, da se je šesterica pripravljena usesti za mizo in se na novo pogajati z Iranom. Foto: Reuters
Ashtonova je potrdila Iranu, da se je šesterica pripravljena usesti za mizo in se na novo pogajati z Iranom. Foto: Reuters

Ashtonova je v pismu, ki ga je 8. julija odposlala iranskemu odposlancu Saedu Džaliliju, predlagala, da strani čim prej določita kraj in čas srečanja.

V ospredju ostaja jedrski program
"Vesela sem, ker slišim, da bi bili pripravljeni znova začeti dialog," je v danes objavljenem pismu zapisala Ashtonova, ki v pogajanjih s Teheranom govori v imenu t. i. šesterice - petih stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčije. "Zunanja ministrica EU-ja" je dodala: "Vprašanja, ki so povezana z iranskim jedrskim programom, morajo biti v žarišču naših pogovorov, čeprav bi se lahko odprla ... tudi druga vprašanja."

Dopisovanje med Brusljem in Teheranom
Ashtonova je Džaliliju v sredini junija - potem ko je VS ZN-a potrdil nov sveženj sankcij proti Iranu - poslala pismo s prošnjo za obnovo pogajanj v jedrskem sporu med Iranom in zahodnimi državami. Džalili ji je odgovoril, da je Iran pripravljen na obnovo pogajanj, a ne pred 1. septembrom in šele ob izpolnitvi nekaterih pogojev.

Med drugim je zapisal, da se mora šesterica jasno izreči, ali so pogajanja namenjena "angažmaju in sodelovanju ali pa nadaljnji konfrontaciji ter sovražnosti proti Iranu".