Med protesti je bilo aretiranih na stotine protestnikov, nekateri so se že znašli pred sodnikom. Foto: Reuters
Med protesti je bilo aretiranih na stotine protestnikov, nekateri so se že znašli pred sodnikom. Foto: Reuters
Clotilde Reiss
Clotilde Reiss je pred sodiščem povedala, da je v protestih sodelovala zaradi osebnega motiva. Foto: Reuters

V drugi skupini protestnikov, ki so se zaradi sodelovanja v demonstracijah proti ponovni izvolitvi Mahmuda Ahmadinedžada za iranskega predsednika znašli na zatožni klopi, sta tudi 24-letna francoska učiteljica Clotilde Reiss in uslužbenec britanskega veleposlaništva v Teheranu Hosein Rasam, ki so ga aretirali skupaj še z osmimi sodelavci z veleposlaništva.

Učiteljica je obtožena, da je o protestih obveščala francosko veleposlaništvo in da je pisala o iranskem jedrskem programu. Očitana dejanja je na sodišču priznala, a vztraja, da je nedolžna. Trdi, da nima ničesar za skrivati, njeno pisanje o iranskem jedrskem programu pa naj bi potekalo v okviru njenega pripravništva. Francija je od Irana zahtevala njeno izpustitev.

London: Sojenje v nasprotju z zagotovili
Rasam je obtožen vohunjenja. Proteste naj bi po ukazu dveh britanskih diplomatov, ki so ju medtem že izgnali iz države, spremljal za potrebe britanske vlade. Britansko zunanje ministrstvo je sojenje Rasamu označilo kot žalitev s strani Teherana, sojenje pa naj bi bilo tudi v nasprotju z zagotovili, ki jih je Iran pred tem dal Veliki Britaniji.

EU zahteva izpustitev
Švedska, trenutno predsedujoča Evropski uniji, je izrazila zaskrbljenost zaradi sojenja uslužbencem britanskega in francoskega veleposlaništva ter zahtevala njihovo izpustitev.

Prva obravnava je potekala 1. avgusta. Okoli 100 ljudi, med njimi vidni člani opozicije, je bilo obtoženih različnih kaznivih dejanj, med drugim tudi ogrožanja nacionalne varnosti.

Opozicijski voditelj in poraženi kandidat na volitvah 12. junija Mir Hosein Musavi in nekdanji reformistični predsednik Mohamed Hatami sta sodne postopke obsodila, Ahmadinedžad pa je 5. avgusta znova prisegel kot predsednik.