Opozicija je ostro kritizirala varnostne sile, ko so te silovito obračunale z njenimi privrženci in protestniki. Foto: EPA
Opozicija je ostro kritizirala varnostne sile, ko so te silovito obračunale z njenimi privrženci in protestniki. Foto: EPA
Iranska raketa
Iranska raketa šahab-3 naj bi imela doseg do 2.000 kilomterov. Foto: EPA

Iranska opozicija je na vplivne verske dostojanstvenike naslovila poziv in prošnjo, naj pomagajo pri izpustitvi ljudi, ki so jih oblasti prijele in zaprle na protestih po spornih junijskih predsedniških volitvah. Pozvali so jih po tem, ko naj bi bil v zaporu ubit sin svetovalca poraženega konservativega kandidata Mohsena Rezaja.

Po ocenah človekoljubnih organizacij je v zaprtih več sto ljudi, med njimi proreformistični aktivisti, novinarji, profesorji in odvetniki. "Edini izhod iz tega položaja je takojšnja izpustitev zapornikov," so v skupni izjavi zapisali zmerni poraženi kandidati in nekdanji predsednik Mohamed Hatami. Ob tem so izrazili skrb glede fizičnega in duševnega stanja zaprtih.

Oblasti so opozorili, da je zaprte krivično povezovati z Zahodom. Teheran je namreč glavno krivdo za izbruh protestov pripisal prikritemu delovanju zahodnih držav, še posebej ZDA in Velike Britanije.

Do razmer v zaporih je bil še najbolj kritičen Karubi, ki je dejal, da so metode iranskih varnostnih agentov hujše kot izraelsko ravnanje s Palestinci na zasedenih ozemljih. V pismu ministru za obveščevanje je zapisal, da so ujetniki podvrženi duševnemu mučenju in z njimi splošno ravnajo trdo.

Izraelski jedrski objekti tarča iranskih raket
Da bi mogoče preusmerili pozornost od domačih zadev, so iranske oblasti znova zagrozile Izraelu in ga opozorile, da bi se moral zavedati dosega iranskih raket, še preden začne razmišljati o morebitnem napadu na islamsko republiko. Revolucionarna garda je tako sporočila, da bo na morebiten napad na Iran odgovorila z napadom na izraelske jedrske objekte.

Poveljnik garde general Mohamed Ali Džafari je judovsko državo opozoril, da je popolnoma v dosegu iranskih raket. "Cionistični režim je premajhen, da bi lahko ogrozil Iran," je posvaril general in Izraelu položil na srce, da jih protiraketni ščit lahko obvaruje le delno.

Izrael je edina jedrska sila na Bližnjem vzhodu in naj bi imel med 100 in 200 jedrskih konic, čeprav izraelski politiki še vedno prisegajo na politiko, da javno ne govorijo o jedrskih sposobnostih judovske države.

O sposobnostih iranskih raket vojaški strokovnjaki večinoma le ugibajo, saj islamska republika do zdaj še ni razkrila več podrobnosti o svojem oborožitvenem sistemu. Domnevno naj bi bile iranske rakete narejene na podlagi tehnologije iz Kitajske in Severne Koreje.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, ki je tudi zmagovalec junijskih predsedniških volitev, je maja sporočil, da so preizkusili raketo, ki lahko zadene Izrael in ameriške tarče v Perzijskem zalivu.