Protesti se v Iranu in po svetu še kar vrstijo. Foto: EPA
Protesti se v Iranu in po svetu še kar vrstijo. Foto: EPA


Mohamed Hoseini Safar Harandi je pojasnil, da se je za odstop odločil, ker vlada postaja šibka.

Ahmadinedžad na drugi strani javno ni pojasnil, zakaj se je odločil za odstavitev ministra za obveščevalne dejavnosti Golama Hoseinija Mhsenija Edžeija. Po poročanju iranskih tiskovnih agencij naj bi Ahmadinedžad odstavil kar štiri ministre, vendar pa so v uradu iranskega predsednika to zanikali in zatrdili, da je bil odstavljen le Edžeie.

"Krivica islamski revoluciji"
Po navedbah iranske tiskovne agencije Mehr naj bi Edžeie dobil odpoved, potem ko se je na seji vlade preteklo sredo prerekal z Ahmadinedžadom glede položaja tesnega sodelavca iranskega predsednika Esfandiarja Rahima Mešajeta. Ta je v soboto odstopil z mesta prvega podpredsednika.

Nekdanji iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsandžani je sicer medtem zatrdil, da islamska republika ni sredi boja za oblast in da se sam ne bojuje za položaj z iranskim vrhovnim voditeljem, ajatolo Alijem Hamenejem. Ob tem je izpostavil, da sta s Hamenejem prijatelja že pol stoletja: "S propagando tujih medijev, ki namiguje na boj za oblast v najvišjih slojih iranskega režima, se dela krivica islamski revoluciji."