Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je odgovornim za napad, napovedal, da bodo deležni ustreznih posledic. Foto: EPA
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je odgovornim za napad, napovedal, da bodo deležni ustreznih posledic. Foto: EPA
Revolucionarna garda
Revolucionarna garda je sodelovala pri nasilnem zatrtju protestov po spornih iranskih junijskih predsedniških volitvah. Foto: Reuters
Iranske oblasti obtožujejo zahodne sile
Napad v Iranu

Čeprav naj bi odgovornost za napad v provinci Sistan-Balučistan prevzeli sunitski uporniki, iranske oblasti menijo drugače. Za napadom samomorilskih teroristov naj bi bili "velika satanistična Amerika in njena zaveznica Velika Britanija". Ahmadinedžad je dejal: "Zločinci bodo za svoja nečloveška dejanja kmalu dobili primeren odziv." V napadu je bilo ranjenih okoli 30 ljudi.

Provinca Sistan-Balučistan, ki meji na Pakistan in Afganistan, je pogosto prizorišče spopadov med varnostnimi silami, sunitskimi uporniki in preprodajalci z mamili. V enem najbolj drznih napadov na najmočnejšo vojaško institucijo v Iranu se je samomorilski napadalec razstrelil med skupnim srečanjem sunitskih in šiitskih plemen. V napadu sta umrla general Nourali Šouštari, namestnik vodje kopenskih sil Revolucionarne garde, in njen provincialni vodja Radžab Ali Mohamedzadeh. Poleg njiju so umrli še štirje visoki predstavniki te leta 1979 ustanovljene garde, zveste ajatoli Homeiniju, ter plemenski voditelji in civilisti. Gre za enega najhujših bombnih napadov v Iranu v zadnjih letih.

"Teroristi so uspešni zaradi brezbrižnosti sveta ter ameriške in britanske podpore"
"Več iranskih vojaških oficirjev je bilo ubitih v terorističnem napadu," je poročala državna televizija. Odgovornost za napad je prevzela sunitska uporniška skupina Džundala (Božja brigada), ki naj bi bila povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, še poroča televizija.

Predstavnik iranskega parlamenta Ali Laridžani je napad obsodil: "Izražamo sožalje svojcem ljubljenih, Revolucionarni gardi in narodu mučencev. Namen teroristov je bil prav gotovo ogroziti varnost v pokrajini Sistan-Balučistan, saj so ti ljubljeni 24 ur na dan trdo delali zadnjo."

Da za napadi teroristov stojijo zahodne sile, meni tudi iranski poslanec Pejman Foruzeš: "Po zdajšnjih podatkih so prišli iz sosednjih držav Afganistana in Pakistana. Uspešni so zaradi brezbrižnosti sveta ter ameriške in britanske podpore."

ZDA zavračajo vse obtožbe, ki so "popolnoma napačne"
Na obtožbe o vpletenosti v napad so se medtem že odzvale ZDA. Kot je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Ian Kelly, Washington obsoja današnje "teroristično dejanje", poročila o domnevni vpletenosti ZDA pa zavrača kot "popolnoma napačna".

Iranske oblasti obtožujejo zahodne sile
Napad v Iranu