Ob tem je pojasnilo, da gre za odziv na enak ukrep nemških oblasti, ki so prejšnji teden izgnale dva iranska diplomata, potem ko je Teheran na smrt obsodil nemško-iranskega državljana in oporečnika Jamšida Šarmahda.

Po besedah tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva Naserja Kananija so nemška diplomata izgnali kot odziv na "vmešavanje nemške vlade v notranje in sodne zadeve Irana", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na izgon so se že odzvali v Berlinu in ga označili za "samovoljnega in neupravičenega". Kot je dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva, diplomata namreč nista storila ničesar narobe.

Nemčija je prejšnjo sredo izgnala dva iranska diplomata, potem ko so iranske oblasti dan prej v Teheranu na smrt obsodile 67-letnega aktivista Šarmahda. Ta je obtožen domnevne organizacije in izvedbe terorističnega napada na mošejo v mestu Širaz na jugu Irana leta 2008, v katerem je bilo ubitih 14 ljudi, kot tudi sodelovanja z ameriškimi in izraelskimi obveščevalnimi agencijami.

Šarmahdova družina in nevladne organizacije za človekove pravice obtožbe proti njemu zavračajo. Družina je nemško vlado pozvala, naj ukrepa in mu reši življenje. "Iranski režim se na vse načine bojuje proti lastnemu ljudstvu in ne spoštuje človekovih pravic," je prejšnji teden dejal nemški kancler Olaf Scholz.

Aktivista je iranska obveščevalna služba prijela leta 2020 v Dubaju, od koder so ga nato prepeljali v Iran. Od takrat je zaprt v iranski prestolnici. Predtem je vrsto let živel v ZDA, kjer je med drugim sodeloval z iransko disidentsko opozicijsko skupino Tondar, ki se zavzema za vrnitev iranske monarhije.

V Iranu naj bi bilo sicer trenutno pridržanih najmanj 16 imetnikov zahodnih potnih listov. Večina jih ima dvojno državljanstvo, vendar Iran za svoje državljane statusa dvojnega državljanstva ne priznava.