Natanz gosti enega izmed osrednjih iranskih jedrskih obratov. Foto: EPA
Natanz gosti enega izmed osrednjih iranskih jedrskih obratov. Foto: EPA

Letalo je sestrelila elitna revolucionarna garda, vendar ni pojasnila, kdaj naj bi se to zgodilo in kako so prišli do zaključka, da gre za izraelsko letalo. Izraelska vojska je sporočila, da se ne odziva na tuja poročila.

Omenjeno letalo se je približalo prepovedanemu območju v Natanzu, več kot 300 kilometrov južno od iranske prestolnice Teheran, a so ga še predtem sestrelili.

"Vohunsko brezpilotno letalo sionističnega režima smo sestrelili z raketo. Letalo se je poskušalo približati jedrski coni Natanz," je revolucionarna garda zapisala v sporočilu na svoji spletni strani.

V Natanzu je osrednji iranski jedrski obrat za bogatenje urana, v katerem je nameščenih 16.000 centrifug. Iran je v preteklosti že večkrat obtožil Izrael in nekatere zahodne države, da skušajo sabotirati njegov jedrski program, za katerega na Zahodu menijo, da je le krinka za razvoj jedrskega orožja, medtem ko v Teheranu te obtožbe zanikajo in zatrjujejo, da gre za miroljuben program.

Med Iranom in svetovnimi velesilami trenutno potekajo pogajanja o iranskem jedrskem programu. V zameno za znatno omejitev jedrskega programa Iranu ponujajo umik sankcij, a o tem še potekajo pogajanja za dosego celovitega dogovora. Novi rok za dogovor je 24. november.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je julija sporočila, da je Iran izpolnil zahteve iz začasnega sporazuma in uničil celotno zalogo srednje obogatenega urana ter se vzdržal bogatenja urana nad petodstotno mejo.