Obisk iranskega zunanjega ministra Manučerja Motakija je drugi najvišji iranski obisk v Iraku po padcu režima Sadama Huseina leta 2003. Foto: EPA
Obisk iranskega zunanjega ministra Manučerja Motakija je drugi najvišji iranski obisk v Iraku po padcu režima Sadama Huseina leta 2003. Foto: EPA
Zunanja ministra Iraka in Irana
Iraški zunanji minister Zubari je dejal, da si Irak ne želi, da bi njegove sosede razvijale orožje za množično uničevanje. Foto: EPA

Odločitev je Manušer Motaki sporočil med prvim obiskom visokega iranskega politika v Bagdadu. Nedavno je Teheran sicer sprejel povabilo na omenjene pogovore, vendar se je po besedah Mutakija premislil, ker so ZDA iransko odločitev izrabile za propagando v svojo korist.

Motakijev gostitelj, iraški zunanji minister Hošija Zebari, je na skupni novinarski konferenci ob tem poudaril, da ima Iran pravico do razvijanja jedrskega programa v miroljubne namene in da Irak spoštuje pravico vsake druge države do znanstvenih in tehnoloških raziskav na področju jedrske energije.

Boljši odnosi
Motaki je v Bagdad prišel, potem ko so se odnosi med državama po padcu vlade Sadama Huseina vidno izboljšali. Ob prihodu na letališče ga je sprejel Zebari, srečal pa se je z vsemi pomembnimi predstavniki iraških oblasti.

Predtem so iranske oblasti zagotovile, da se Motaki ne bo srečal z ameriškimi predstavniki, saj Teheran nasprotuje navzočnosti sil ZDA v Iraku in se zavzema za njihov umik.

Nove eksplozije
Nasilje v Iraku se sicer nadaljuje. V središču Bagdada je eksplodirala avtomobilska bomba, ki je ubila devet ljudi, 31 pa je bilo ranjenih. Še 20 ljudi je bilo ranjenih pri eksploziji bombe na tržnici v južnem predelu Bagdada.