Ahmadinedžad želi kaznovati Zahod, ker je uvedel nove sankcije zoper islamsko republiko. Foto: Reuters
Ahmadinedžad želi kaznovati Zahod, ker je uvedel nove sankcije zoper islamsko republiko. Foto: Reuters

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na novinarski konferenci napovedal, da se je Teheran za prekinitev pogovorov odločil, ker želi malce disciplinirati zahodne države in jih naučiti, kako se je treba pogovarjati z drugimi državami. Iran bo pogovore verjetno nadaljeval po sredini ramadana, nekje konec avgusta, je še dodal iranski predsednik.

Ahmadinedžad je še napovedal, da bo zahteval vključitev Turčije in Brazilije v pogajanja o izmenjavi jedrskega goriva. "Če bodo z druge strani prihajale Francija, Rusija in ZDA, bodo s te strani v pogovorih seveda sodelovali Iran, Turčija in Brazilija," je povedal o možnosti izmenjave iranskega nizkoobogatenega urana za v tujini pridobljeno jedrsko gorivo.

Iran se je maja z Brazilijo in Turčijo dogovoril o zamenjavi 1.200 kilogramov iranskega nizkoobogatenega urana za 120 kilogramov jedrskega goriva za raziskovalni reaktor v Teheranu, a dogovor zahodnih držav ni zadovoljil. Sledile so nove sankcije proti Iranu v Varnostnem svetu ZN-ja, pozneje pa še od ZDA in EU-ja.

Iran zavrnil navedbe direktorja Cie
Teheran je medtem odločno zavrnil trditve vodje ameriške osrednje obveščevalne agencije Cia Leona Panetta, ki je v pogovoru za ameriško televizijo ABC v nedeljo dejal, da bi lahko Iran že do leta 2012 izdelal jedrsko bombo in tudi sistem za njeno izstrelitev. Iran ima dovolj nizkoobogatenega urana za dva kosa jedrskega orožja, meni Cia. Teheran naj bi potreboval leto dni za dodatno bogatenje urana do stopnje, potrebne za izdelavo jedrske bombe, nato pa še leto dni za razvoj sistema za izstrelitev, ki bo naredil bombo dejansko uporabno.

Iransko zunanje ministrstvo je izjave Panetta označilo za "neutemeljene in samo še en scenarij protiiranske propagande ZDA" in dodalo, da se ameriški obveščevalci dobro zavedajo, da cilji iranskega jedrskega programa niso vojaški in da je ta povsem v skladu s pogodbo o neširjenju jedrskega orožja.