Iranski predsednik še vedno trdi, da je iranski jedrski program namenjen proizvodnji električne energije in znanstvenim raziskavam. Foto: EPA
Iranski predsednik še vedno trdi, da je iranski jedrski program namenjen proizvodnji električne energije in znanstvenim raziskavam. Foto: EPA
Ahmadinedžadov govor na velikem platnu
Komur ni uspelo priti v dvorano, si je Ahmadinedžadov govor lahko ogledal na velikem platnu pred univerzo. Foto: EPA

Dekan univerze Lee Bollinger je iranskega predsednika označil za "krutega diktatorja", ki zanika holokavst. "Vi ste ali nepojemljivo predrzni ali pa presenetljivo neolikani," je dejal Bollinger, Ahmadinedžad pa je obtožbe označil za žalitev in dejal, da ljudje o holokavstu ne vedo dovolj, dodal pa je še, da so Bollingerjeve obtožbe žalitev izobraženega občinstva.

Iranski predsednik se tudi na univerzi ni mogel izogniti iranskemu jedrskemu programu in tako je znova ponovil, da ima vsaka država pravico do razvoja jedrskega programa, če bo ta uporabljen v miroljubne namene.

V Iranu ni homoseksualcev
Na vprašanje o usmrtitvah istospolno usmerjenih v Iranu je odgovoril, da v Iranu ni homoseksualcev. "V Iranu ne poznamo tega pojava, ne vem, od kod vam ta podatek," je iranski predsednik povedal presenečenemu občinstvu, ki se je odzvalo s krohotom.

Veliko zanimanja za govor
Ahmadinedžadov nastop je v ZDA dvignil veliko prahu. Veliko Američanov je bilo namreč prepričanih, da iranski predsednik ne bi smel nastopiti na univerzi, a je kljub temu na predavanje prišla ogromna množica ljudi, karte za predavanje so bile prodane v hipu, zato je veliko ljudi moralo govor poslušati in si ga ogledati na platnu pred univerzo.

Prihod Ahmadinedžada, ki bo spregovoril tudi na zasedanju Generalne skupščine, v New York, je na ulice Velikega jabolka priklical tudi nekaj sto protestnikov, ki so prepričani, da je obisk iranskega predsednika provokacija, ki bo sprožila veliko sovraštva. Po mestu in pred univerzo so se sprehajali z napisi "Ustavite Ahmadinedžada, iranskega Hitlerja", njegov obisk pa so ostro kritizirali tudi nekateri mediji z udarnimi naslovnicami, na primer "Zlo je pristalo".

Rice: Obisk "točke nič" ni za podpornike terorizma
Ameriška administracija je Ahmadinedžadu prepovedala tudi obisk "točke nič", kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra. Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je povedala, da bi bil Ahmadinedžadov obisk mesta napadov 11. septembra 2001 smešen, saj gre za "predsednika države, ki je po vsej verjetnosti največja zaščitnica terorizma v svetu".