Skrajneži skušajo kristjane pregnati iz večjih mest, kot sta Bagdad in Mosul, opozarja Samir. Foto: EPA
Skrajneži skušajo kristjane pregnati iz večjih mest, kot sta Bagdad in Mosul, opozarja Samir. Foto: EPA
Bagdad
Al Kaida opozarja iraške kristjane pred izbrisom. Foto: EPA

V Iraku je bilo včasih milijon in pol kristjanov, a po vojni se jih je odselilo na stotisoče, tisti, ki ostajajo, pa živijo v vse večjem strahu pred napadi islamskih skrajnežev.

Svoje nenehne grožnje so skrajneži uresničili v najbolj krvavem napadu na iraške kristjane po ameriški vojaški invaziji leta 2003. V nedeljo so skrajneži vdrli v sirsko krščansko cerkev v Bagdadu in tamkajšnje vernike zajeli za talce. V operaciji varnostnih sil je bilo ubitih 52 ljudi - skrajneži, pripadniki varnostnih sil in talci.

Eksodus iz svetopisemske dežele
Nedeljski napad je še okrepil skrb Vatikana za usodo kristjanov v svetopisemskih deželah, o čemer je bilo govora tudi na oktobrski sinodi za Bližnji vzhod, ki ga kristjani zaradi vojn, nasilja in politične nestabilnosti množično zapuščajo.

"V Iraku vsak napad sproži eksodus tisočih kristjanov," je pojasnil egiptovski jezuit Samir Halil Samir, eden vodilnih vatikanskih poznavalcev islama, ki je pojasnil, da v primerjavi s tremi velikimi etničnimi skupinami - suniti, šiiti in kurdi, kristjani nimajo nobenih zagotovil za varnost.

Dva dni po napadu na cerkev v Bagdadu je iraška veja Al Kaide sporočila, da so kristjani legitimna tarča, kjer koli so. Skupina, ki se imenuje Islamska država v Iraku, je svoje žaljivke usmerila tudi v papeža, za katerega je dejala, da je halucinogeni tiran Vatikana. Kristjane v Iraku so opozorili, da jih bodo iztrebili.

Na sinodi za Bližnji vzhod so kristjane pozvali, naj ne prodajajo svojih domov in posestev, če zapuščajo Irak, tako da se bodo imeli sami ali njihovi otroci kam vrniti. Opozorili so tudi na porast političnega islama, kar bi prav tako pomenilo grožnjo.

"Kristjani so na slabšem"
V času režima Sadama Huseina je bila dovoljena samo njegova stranka Bas in iraški diktator je s silo zatrl vse rivalske politične organizacije, pri čemer so bile še posebej na udaru islamske stranke. Kristjane je pustil na miru.

Pater David Jaeger, frančiškanski strokovnjak za Sveto deželo in Bližnji vzhod, je posvaril pred idealiziranjem Huseinovega Iraka in dejal, da kristjani niso bili posebej izpostavljeni, vendar je bil za vse režim zatiralen.

"Ironija je, da je zdaj v Iraku nekaj elementov demokracije, a so v tem okviru kristjani še posebej na slabšem," meni pater Jaeger.