Nasprotniki splava so z ogorčenjem sprejeli potrditev zakona. Foto: EPA
Nasprotniki splava so z ogorčenjem sprejeli potrditev zakona. Foto: EPA
Enda Kenny
Kenny se je moral soočiti z nasprotniki v svoji stranki. Foto: EPA
Irska le odobrila splav

Vprašanje splava je pokazalo na velike delitve na pretežno katoliškem otoku.

Za zakon je glasovalo 127 poslancev, proti pa jih je bilo 31. Konec glasovanja so poslanci pospremili z aplavzom. Zakon mora sicer potrditi še zgornji del parlamenta. Premier Enda Kenny je s predlogom zakona poskrbel za proteste na obeh straneh, v njegovi konservativni stranki Fine Gael je bil soočen celo z več nasprotniki zakona kot v primeru sprejemanja varčevalnih ukrepov.

Nasprotniki splava so prepričani, da bo zakon spodbudil odločanje za splav, medtem ko zagovorniki trdijo, da je zakon ponuja premalo, saj ne dovoljuje umetne prekinitve nosečnosti ob posilstvu ali incestu ter ob deformiranem zarodku ali nezmožnosti preživetja zunaj maternice.

To je minimalno, kar ponuja, a hkrati je videti kot, da gre za konec nekega obdobja, je dejala 21-letna zagovornica pravice do splava Eleanor White, ki se je skupaj s skupino somišljenikov zbrala pred parlamentom. "Prihajamo do konca vpliva, ki ga ima Katoliška cerkev na Irskem," je prepričana.

Pred parlamentov so sicer večjo skupino sestavljali nasprotniki splava, ki so se posvetili molitvi in bučno pozdravili poslance, ki so glasovali proti zakonu. "Gre za grozljiv zločin nad srcem in dušo tega naroda. Gre za namerno ubijanje naših otrok, našega mesa in krvi," je dejala 56-letna Rita Daly ob tem, ko je v rokah držala podobo splavljenega zarodka. Nasprotniki splava so še nezadovoljni, ker zakon dovoljuje splav, ko pri nosečnici obstaja nevarnost samomora.

Do splava k Britancem
Zaradi nasprotovanja zakonu so iz poslanske skupine vladajoče stranke, ki šteje 76 poslancev, izključili pet poslancev, kar je manj kot pri glasovanju za stroge varčevalne ukrepe, ki jih je parlament sprejel v zameno za 85 milijard evrov finančne pomoči EU-ja in IMF-a. Takrat je moral stranko zapustiti en poslanec.

Premier Kenny je povedal, da je v tednih pred glasovanjem dobival plastične modele zarodkov in s krvjo napisana pisma. Spoprijeti se je moral tudi z organizirano kampanjo nekoč vplivne Katoliške cerkve, katere ugled so v zadnjih letih zamajala razkritja spolnih zlorab otrok, ki so jih zsgrešilie duhovniki. Nekateri cerkveni voditelji so se zavzeli, da bi poslance, ki so podprli zakon, izključili iz Cerkve.

Zagovorniki bolj liberalne pravice splava imajo kljub sprejetju zakona vseeno mešane občutke. "Glede na dosedanji zakon mi grozi zapor do smrti, po novem zakonu pa 14 let zapora," je dejala 23-letna študentka Suzanne Lee, ki je zaupala, da je lani vzela tabletka za splav. Po besedah zagovornikov splava zakon tudi ignorira dejstvo, da vsak dan državo zapusti 11 žensk, ki odhajajo opravljat splav v sosednjo Veliko Britanijo.

Irska le odobrila splav