Irski premier napoveduje, da bo vlada do konca leta pripravila srednjeročno gospodarsko strategijo. Foto: EPA
Irski premier napoveduje, da bo vlada do konca leta pripravila srednjeročno gospodarsko strategijo. Foto: EPA

To bi končalo izredno stanje v gospodarstvu, ne bi pa pomenilo konca vseh finančnih težav, je še opozoril Kenny. Irska načrtuje, da bo sredi decembra izstopila iz reševalnega okvira Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. Kot je poudaril irski premier Edna Kenny, bo Irska po 15. decembru gospodarsko suverena.

"In tej se ne bomo več odpovedali," je dejal Kenny na konferenci svoje stranke Fine Gael v Limericku. Ob tem je poudaril, da so sicer pred državo ranljivi časi, a vendar se bo stanje ekonomskih izrednih razmer končalo. "To ne pomeni, da je naših finančnih težav konec. Da, še vedno so pred nami zelo ranljivi časi. Pred nami je še dolga pot, ki jo moramo prehoditi. A vendarle končuje se obdobje pomoči," je dejal Kenny.

Irska je bila prisiljena zaprositi za mednarodno pomoč leta 2010, potem ko se je zgodil zlom njenega nepremičninskega trga, kriza pa je močno prizadela tudi njene banke in trg dela. Trojka je Irski odobril 85 milijard evrov vreden reševalni sveženj.

Da gospodarsko okreva, priča tudi nižanje stopnje brezposelnosti. Septembra letos je imela ta otoška država najnižjo stopnjo brezposelnosti po aprilu leta 2010. Brez dela je bilo pretekli mesec 13,3 odstotka delovno aktivnih prebivalcev.

Proračun bo še vedno zelo restriktiven
Kenny je tudi napovedal, da bo vlada v torek predstavila proračun, ki bo še vedno zelo restriktiven, a naj bi državo prihodnje leto pustil s 4,8-odstotnim javnim primanjkljajem, kar je 0,3-odstotne točke manj od zahtevanega. Irska vlada bo do konca leta predstavila tudi srednjeročno gospodarsko strategijo, ki naj bi pomagala državi znova stopiti na pot gospodarskega blagostanja.

Trojka je finančno pomagala še Portugalski, Cipru in Grčiji, Irski pa bo kot prvi uspelo izstopiti iz reševalnega programa.