Skupina je objavila fotografijo zajetega vojaka. Foto: MMC RTV SLO
Skupina je objavila fotografijo zajetega vojaka. Foto: MMC RTV SLO

Novico, da je bilo v torek v bližini mesta Raka na severu države, ki je največja utrdba IS-ja in "glavno mesto" samooklicanega kalifata, zajet pilot, je potrdila tudi jordanska vojska.

"Skupina in njeni člani so odgovorni za varnost in življenje pilota," je zapisala jordanska vojska v izjavi za javnosti.

Objavili fotografije
Medijski center v Raki, ki je sicer naklonjen IS-ju, je takoj po zajetju objavil fotografijo pilota. Kot poroča britanski Independent, pristnosti fotografije sprva ni bilo mogoče potrditi. Toda je RMC nekoliko pozneje objavila še identifikacijsko izkaznico pilota, na kateri je pisalo: Muat Safi Jusef Al Kasasbeh, rojen 29. maja 1988.

Prvo strmoglavljeno letalo
Džihadisti so še sporočili, da so letalo sestrelili s toplotno vodeno raketo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre sicer za prvo letalo v sklopu koalicije proti IS-ju, ki je padlo na ozemlju pod nadzorom IS-ja. Kot poroča BBC, pa še ni jasno, ali je IS letalo sestrelil ali pa je to strmoglavilo zaradi težav z motorjem ali drugih tehničnih težav.

IS naj bi imel omejene zmožnosti protiletalske obrambe, njegovi borci pa so v preteklosti vseeno že sestrelili letala in helikopterje iraške in sirske vlade. IS je prav tako prevzel nadzor nad več sirskih zračnih oporišč.

Kot poroča Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji, je bilo letalo del mednarodne koalicije, ki od 23. septembra letos pod vodstvom ZDA izvaja zračni napad na sile IS-ja v Siriji in Iraku. Tudi Savdska Arabija, Jordanija, Bahrajn in Združeni arabski emirati so združili sile v napadu proti skrajni Islamski skupini, Katar pa zagotavlja logistično podporo.