Maddie, kot je bila videti pred dvema letoma in kot naj bi bila videti danes. Foto: EPA
Maddie, kot je bila videti pred dvema letoma in kot naj bi bila videti danes. Foto: EPA
Po dveh letih Maddie še vedno pogrešana

Madeleine je 3. maja 2007, samo nekaj dni pred svojim četrtim rojstnim dnevom, izginila iz apartmaja v portugalskem letovišču Algarve, ko je spala v postelji, medtem ko sta starša večerjala v bližnji restavraciji.

Portugalska policija je že julija istega leta končala preiskavo, ki ni prinesla nobenih konkretnih ugotovitev, pojavilo pa se je tudi več napak. Ena izmed takih napak je bila razkrita pred dnevi, ko se je izkazalo, da je policija povsem ignorirala telefonski klic z zahtevo po odkupnini za deklico.

Obupana Gerry in Kate McCann sta po izginotju sprožila obsežno medijsko kampanjo in vseskozi prosila ljudi za kakršen koli podatek, ki bi ju lahko pripeljal na sled do njune hčerke. Iz vseh delov Evrope so se javljali številni, ki naj bi videli Madeleine, a se je vselej izkazalo, da ne gre za britansko deklico.

Starša do danes nista izgubila upanja in ob drugi obletnici izginotja sta objavila računalniško obdelano fotografijo, ki prikazuje Madeleine, kot naj bi bila videti danes.

Na fotografiji je mala Maddie precej drugačna od podobe, ki je ob izginotju pred dvema letoma obkrožila svet. Njeni lasje so še vedno ravni, vendar nekoliko temnejši. V desnem očesu ima še vedno posebno liso, po kateri naj bi jo bilo najlažje spoznati, medtem ko so njene ličnice in brada izrazitejše kot prej.

Starši najeli detektive
Razočarani nad portugalsko policijo, ki jih je celo nekaj časa sumila vpletenosti v izginotje, so se starši odločili najeti zasebne detektive in ti so zdaj prvič javno spregovorili za dokumentarni film, ki ga bodo predvajali prihodnji teden.

Detektivi menijo, da odgovor še vedno leži na majhnem območju na portugalski obali v okolici mesta Praia de Luz. Tako so razkrili podatek iz policijske preiskave, da je prijatelj staršev opazil nekega moškega z majhno deklico v naročju ravno takrat, ko je izginila Maddie.

Nekateri turisti so tudi poročali, da je na večer izginotja v okolici apartmaja postopal sumljivi moški. Posamezni podatki tudi namigujejo, da so družino McCann opazovali nekaj dni pred izginotjem deklice.

G. V.

Po dveh letih Maddie še vedno pogrešana