Fitna v arabščini pomeni nesoglasja ali razlike med ljudmi. Foto: EPA
Fitna v arabščini pomeni nesoglasja ali razlike med ljudmi. Foto: EPA
Nevzet Porić
Porić meni, da bi morala Slovenija v imenu Evropske unije izraziti jasno stališče, da nekaj takega, kot je objava spornega filma, ni način, s katerim se lahko reši kakršna koli težava. Foto: RTV SLO

Danes je najlažje postati znan in priljubljen, če napadete islam in muslimanske vrednote.

Nevzet Porić, tajnik islamske skupnost v Sloveniji

Tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić je za MMC povedal, da objava filma Fitna, ki so ga medtem že umaknili s svetovnega spleta zaradi groženj, ki so jih prejeli uslužbenci spletne strani, na kateri je bil objavljen, ne bo zmanjšala pomembnosti Korana kot knjige, obžaluje pa, da so ga sploh objavili, saj je "nepomembnega in neznanega desničarskega poslanca iz Nizozemske naredila svetovno znanega. Kot kaže, je to najlažja pot do uspeha za politične obrobneže."

Zlorabljanje svobode govora
Porić je še zatrdil, da Wilders in njemu podobni uporabljajo oz. zlorabljajo svobodo govora, največji napredek evropske demokracije, za širitev nestrpnosti in sovraštva do drugih. "Danes je najlažje postati znan in priljubljen, če napadete islam in muslimanske vrednote in seveda, če to posplo šujete in gledate kot eno monolitno telo. Islamofobija je postala zelo profitna", meni tajnik slovenske islamske skupnosti in dodaja, da ni pomembno vprašanje, ali bi moral biti film prepovedan, čeprav je bil objavljen v državi, ki z ustavo predpisuje svobodo govora.

Kako ustaviti širejenje nestrpnosti?
"Film bo vsekakor prišel do javnosti. Vprašnje je, kateri so mehanizmi, ki bodo zaustavili osebe, podobne avtorju filma, da širijo nestrpnost in sovraštvo. Če to vprašanje reduciramo samo na svobodo govora, bi bila država nemočna, da ustavi sovražni govor. Lahko si predstavljate, kaj vse bi se govorilo v različnih evropskih državah o drugih. Evropski politični in pravni sistem še vedno nimata jasnega odnosa do tega vprašanja. To odpira pot drugim vprašanjem. Če ne bo država odločna, lahko nastanejo druge oblike izražanja sovraštva in širjenja nestrpnosti in diskriminacije do drugih," je videnje problematike svobode govora na eni in žaljenja verskih čustev na drugi razložil predstavnik slovenske islamske skupnosti.

"Stališče islamske skupnosti v RS-ju je, da se morajo sporna vprašanja reševati z dialogom in po mirni poti brez kakršnega koli nasilja in sovraštva," je svoje razmišljanje o spornem filmu, ki je močno razburil islamske države, sklenil Porić.

Danes je najlažje postati znan in priljubljen, če napadete islam in muslimanske vrednote.

Nevzet Porić, tajnik islamske skupnost v Sloveniji