Pripadnika iraških sil sta v zahodnem Mosulu zajela moškega, ki naj bi bil član Islamske države. Foto: Reuters
Pripadnika iraških sil sta v zahodnem Mosulu zajela moškega, ki naj bi bil član Islamske države. Foto: Reuters
Iraške sile stopnjuje pritisk na IS v Mosulu

Cesta iz zahodnega Mosula vodi do 60 kilometrov oddaljenega mesta Tal Afar, še enega oporišča Islamske države (IS), in naprej do meje s Sirijo. "Nadziramo cesto, je v naših rokah," je sporočil general oklepne 9. divizije, ki je osvojila območje.

Iraške sile, ki jih podpirajo tudi Američani, so januarja po stotih dneh bojev islamiste pregnale iz vzhodnega dela mesta, nato pa sredi februarja sprožile ofenzivo še na predel mesta, ki leži zahodno od reke Tigris.

Razpad kalifata Islamska država v šestih mesecih
Če iraška vojska porazi islamiste v Mosulu, bo to pomenilo razpad iraškega krila kalifata Islamska država, ki ga je leta 2014 razglasil Abu Bakr Al Bagdadi. Poveljnik ameriških sil v Iraku Stephen Townsend meni, da bosta tako Mosul kot tudi glavno oporišče IS-ja v Siriji, Raka, iz rok islamistov iztrgana najpozneje v šestih mesecih.

Iz mesta zbežalo 26.000 ljudi
Od začetka ofenzive iraških sil na zahodni del Mosula je v desetih dneh iz mesta zbežalo 26.000 civilistov, je sporočil iraški minister za razseljene osebe in migracije Jasem Mohamed al Džaf. Gre sicer le za majhen del od skupno 750.000 ljudi, kolikor jih je po ocenah ZN v zahodnem delu Mosula.

Iraške sile so ofenzivo za zavzetje zahodnega dela Mosula začele 19. februarja, potem ko so januarja zavzele vzhodni del mesta. ZN so že ob začetku ofenzive izrazili zaskrbljenost zaradi tamkajšnjih civilistov, saj bodo boji za zavzetje zahodnega dela mesta zaradi ozkih in zavitih ulic ter goste poseljenosti težki.

Poveljnik iraških posebnih enot general Abdulgani al Asadi je povedal, da so na jugozahodu mesta naleteli na silovit odpor džihadistov v četrti Mamun, ki je zelo pomembna za nadzor ceste, ki pelje proti prestolnici Bagdad ter za nadzor nad okoliškimi območji. Dodal je, da je gmotna škoda velika, uničenih je veliko domov in cest, ki so polne uničenih avtomobilov.

Skrajneži samooklicane Islamske države so Mosul zavzeli leta 2014. Iraške sile so operacijo za zavzetje tega drugega največjega iraškega mesta, ki je še zadnja utrdba IS v Iraku, začele oktobra lani.

Iraške sile stopnjuje pritisk na IS v Mosulu