Okrepčevalnice s kebabom bodo v Italiji pod drobnogledom. Foto:
Okrepčevalnice s kebabom bodo v Italiji pod drobnogledom. Foto:

Italijanski minister za kmetijstvo Luca Zaia (Severna liga) nasprotuje vsakršnemu uvozu hrane v Italijo: "Še naprej se moramo zavzemati za prepoved uvoza hrane, saj imamo sami dovolj raznoliko prehrambeno dediščino. Zaščititi moramo težko delo naših kmetov in zdravje Italijanov."

Izvirni greh prodajalcev kebaba je namreč ta, da pri delu ne uporabljajo sestavin, pridelanih v Italiji, temveč uporabljajo zamrznjene mešanice zelenjave in kosov piščanca, ki jih uvažajo iz Nemčije. Policisti v Toskani so med drugim izvedli obsežno akcijo, ko so iz zemlje dobesedno izpulili in zasegli hrano, ki so jo "na črno" posadili kitajski priseljenci.

Zaio je izzval italijanski novinar Vittorio Castellani, sicer strokovnjak za kulinariko: "Kje bi bila Italija danes, če bi Severna liga prepovedala prvi uvoz hrane v državo, ki sta bila paradižnik in krompir?"

A občinski svetniki v Lucci menijo, da je zadnja stvar, ki jo želijo turisti videti v Italiji, ulica, polna okrepčevalnic s kebabom. "Jesti bi morali hrano, ki zraste v naši zemlji - kot država imamo gastronomske proizvode, ki so simbol Italije in nam jih zavidajo po vsem svetu," dodaja Zaia.

Castellani meni, da je tistim, ki podpirajo protipriseljensko politiko, to je med drugim tudi stranka Severna liga, hrana priročen izgovor: "Samo poglejte si komentarje na Facebookovi strani 'Da polenti, ne kuskusu'," opozarja Castellani. Število uradnih priseljencev se je v Italiji povzpelo že na sedem odstotkov.