Gasilci so najprej našli pet žrtev, po pogasitvi silovitega požara pa so v žarišču odkrili še dve zogleneli trupli. Foto: EPA
Gasilci so najprej našli pet žrtev, po pogasitvi silovitega požara pa so v žarišču odkrili še dve zogleneli trupli. Foto: EPA

Požar v industrijski coni mesta Prato so mimoidoči opazili v nedeljo okoli 7. ure zjutraj. "Videli smo dim in stekli proti njemu. Tam sta bila dva Kitajca, moški in ženska, popolnoma prekrita s sajami. Kričala sta, v tovarni je gorelo," je za časopis Corriere Fiorentino dejal nekdanji policist in očividec Leonardo Tucia.

Ujeti v zasilnih spalnicah in za rešetkami
Narodnost umrlih sicer še ni uradno potrjena, domneva pa se, da naj bi šlo za Kitajce, ki so delali v tekstilni tovarni, v delu katere je tudi živelo 14 kitajskih delavcev. Vzrok požara še ni znan, domnevajo pa, da se je zaradi požara porušil del stavbe, v katerem so bili urejeni bivalni prostori za delavce. Na oknih tovarne so bile rešetke, ki so nekaterim žrtvam preprečile beg. Ob sedmih mrtvih sta dva človeka še hudo opečena, nekaj delavcev pa je ušlo tragediji brez hujših poškodb.

Mala Kitajska v Toskani
Po ugibanjih naj bi večina delavcev delala v tovarni na črno, saj naj bi bili nezakoniti priseljenci v Italiji. Kitajski priseljenci so že dve desetletji pomemben člen tekstilne industrije v Pratu na severu Toskane. Po uradnih podatkih iz leta 2010 v mestnem okrožju živi okoli 17.000 Kitajcev, tamkajšnji mediji pa trdijo, da naj bi jih bilo mnogo več, in sicer okoli 50.000.