Protesti proti predlogu proračuna so že potekali. Foto: Reuters
Protesti proti predlogu proračuna so že potekali. Foto: Reuters
Stavka v Italiji
Življenje v Italiji bo za nekaj ur zastalo. Foto: Reuters

Stavko bodo najbolj občutili v javnem prometu po vsej državi; izognili se ji bodo le v Milanu, kjer so sindikati stavko preklicali, da ne bi povzročali težav navijačem, ki se bodo zvečer udeležili nogometne tekme med reprezentancama Italije in Nemčije. V stavki bodo sodelovali tako uslužbenci v javnem kot zasebnem sektorju.

Kritike delodajalcev in zaposlenih
Predlog proračuna oziroma zakona za stabilizacijo javnih financ, kot se imenuje dokument pod vodstvom premierja Enrica Letta in ki je trenutno v obravnavi v parlamentu, je vznejevoljil tako sindikate kot delodajalce. V sindikalnih centralah so prepričani, da le "maši luknje", v njem pa ni niti sledu o reformah trga dela ali davčnih olajšavah za podjetja, s katerimi bi se vlada lahko resno lotila težave brezposelnosti, poroča dopisnica RTV Slovenija iz Rima Mojca Širok.

"Zakon za stabilizacijo javnih financ bo močno prizadel delavce in upokojence. Ne vsebuje nikakršnih resnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti, zato menimo, da bo le še poglobil krizo, v kateri se je znašla Italija," je dejal Claudio Di Berrardino iz sindikata CGIL.

Predlog zakona predvideva nadaljnje varčevanje, zamrznitev plač v javnem sektorju in uvedbo novega davka. Ukrepi naj bi dosegli, da bi se italijanski primanjkljaj znižal na 2,5 odstotka BDP-ja.

Ima spet prste vmes Berlusconi?
Tudi več kot 3.000 dopolnil, ki so bila v parlamentu vložena k predlogu proračuna, je po mnenju kritikov zgolj slepilni manever in poskus zavlačevanja, s katerim bi preprečili senatno glasovanje o izključitvi Silvia Berlusconija iz parlamenta, predvideno za 27. november.

V Rimu in drugih večjih mestih bodo poleg sindikalnih manifestacij potekali tudi študentski protesti; študenti od vlade zahtevajo več sredstev za visoko šolstvo in preklic večletne prepovedi zaposlovanja na delovnih mestih profesorjev, ki so se upokojili.

Italija se je v recesiji znašla v tretjem četrtletju leta 2011, ko se je obseg njenega gospodarstva skrčil za 0,2 odstotka, v naslednjem četrtletju pa se je skrčil še za 0,7 odstotka. Italija je imela že v zadnjem desetletju najpočasnejšo gospodarsko rast med vsemi članicami evroobmočja.