Simptomi pri sarsu so visoka vročina, bolečine in oteženo dihanje. Foto: EPA
Simptomi pri sarsu so visoka vročina, bolečine in oteženo dihanje. Foto: EPA

Vodja inštituta Christian Brechot je povedal, da je vzrok za izginotje 29 zabojev z 2.349 stekleničkami najverjetneje človeška napaka, a da vseeno ne izključujejo nobene možnosti. Izginotje vzorcev nevarnega virusa so odkrili povsem po naključju, med redno inventuro.

Po zagotovilih Brechota so neodvisni zdravstveni strokovnjaki ugotovili, da izginuli vzorci ne predstavljajo nobene nevarnosti in se jih ne more izkoristiti v zle namene.

Sars (hudi akutni respiratorni sindrom) se je prvič pojavil v južni kitajski pokrajini Gvangdong konec leta 2002 in se nato razširil še v 30 drugih držav. Z virusom se je okužilo več kot 8.000 ljudi, zaradi okužbe pa jih je umrlo skoraj 800, večinoma v Hongkongu.

Jeseni leta 2012 se je pojavil nov, sarsu podoben koronavirus, ki je po svetu zahteval 40 smrtnih žrtev, od tega dve v Franciji.

Vzorci so bili odvzeti pri ljudeh, ki so se okužili s sarsom, a so se vsa testiranja leta 2003 izkazala za negativna. Pri inštitutu še pojasnjujejo, da se je zamrzovalnik z vzorci leta 2012 pokvaril in odmrznil, kar naj bi ubilo virus.

Inštitut je pozval oblasti k preiskavi izginotja vzorcev virusa iz laboratorija, ki so ga v ponedeljek že zaprli. Brechot je po poročanju France24 zagotovil, da niti ena steklenička ne more zapustiti laboratorija, ne da bi bila sterilizirana.

Napovedal je tudi, da bodo v mesecu dni izvedli inventuro vseh mikroorganizmov in strupov v svojih laboratorijih.

Omenjeni inštitut deluje od leta 1887 in je dobil ime po francoskem kemiku Louisu Pasteurju, ki je odkril proces pasterizacije in fermentacije.