Domove v Kirgiziji je moralo zapustiti že več kot 250.000 ljudi. Foto: EPA
Domove v Kirgiziji je moralo zapustiti že več kot 250.000 ljudi. Foto: EPA
Uzbeki zapuščajo Kirgizijo

Potem ko so se v torek razmere na jugu Kirgizije nekoliko umirile, so ponoči poročali o novem valu nasilja, a podrobnosti o nočnem dogajanju še niso znane. Etnični Uzbeki, ki so zajeli skladišče nafte, prav tako v Ošu, pa grozijo, da ga bodo razstrelili, če jim ga bodo skušale vladne sile odvzeti. Začasna vlada se je tako že začela pogajati, kako bi pridobili nadzor nad skladiščem.

Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce je zaradi etničnega nasilja v Kirgiziji v zadnjih dneh svoje domove zapustilo že več kot 250.000 ljudi. Samo v Uzbekistan je prebežalo že približno 100.000 kirgiških beguncev, med njimi so predvsem ženske in otroci, ki poročajo o množičnih posilstvih uzbeških žena in nasilju nad otroci.

V nasilju je bilo ranjenih že več kot 1.870 ljudi. Človekoljubne organizacije skrbi, da bo ta srednjeazijska država po nasilju med Kirgizi in Uzbeki, ki je v petih dneh zahtevalo že 179 žrtev, zapadla v humanitarno krizo.

EU in ZN so že priskočili na pomoč
Kirgiška vlada je pod vodstvom začasne predsednice Roze Otunbajeve je že zaprosila za mednarodno pomoč. Evropska unija je tako že odobrila pet milijonov evrov človekoljubne pomoču, Združeni narodi so mednarodno skupnost pozvali, naj v Kirgizijo pošljejo mirovne sile, sami pa so v državo poslali več ton človekoljubne pomoči. ZDA so na območje poslale svojega glavnega diplomata za Azijo Roberta Blaka, ki naj bi najprej obiskal Uzbekistan, v četrtek in petek pa še Kirgizijo, kjer naj bi se srečal s predstavniki oblasti in ocenil potrebe po pomoči.

Sina odstavljenega predsednika Kurmanbeka Bakijeva Maxima, ki ga začasna vlada obtožuje, da je porabil milijone dolarjev za financiranje protestov in nasilja v Kirgiziji, so pridržali v Veliki Britaniji. Kirgiška vlada je britansko vlado zaprosila za izročitev sina, ki pa je v Veliki Britaniji že zaprosil za politično zatočišče, njegovo prošnjo pa že obravnavajo.

Uzbeki zapuščajo Kirgizijo