Uzbeki kopljejo grobove za žrtve etničnih spopadov med Kirgizi in Uzbeki v mestu Oš na jugu Kirgizije. Foto: EPA
Uzbeki kopljejo grobove za žrtve etničnih spopadov med Kirgizi in Uzbeki v mestu Oš na jugu Kirgizije. Foto: EPA
Kirgizija
Moskva ponuja človekoljubno pomoč, Kirgizijo pa prepušča samo sebi. Foto: EPA
Kirgizija
Začasna kirgiška vlada je že pred dnevi razglasila izredno stanje. Foto: EPA
Spopadi v Ošu

Čeprav je Rusija zavrnila prošnjo kirgiške vlade, da bi pomagala pri ustavitvi nasilja na jugu države, je danes v Kirgiziji pristal ruski padalski bataljom, ki naj bi zaščitil rusko vojaško oporišče. "Misija enote, ki je pristala, naj bi okrepila obrambo ruskih vojaških oporišč in vojakov ter njihovih družin," je poročala ruska agencija Interfax. Ruska vojska v Kirgiziji po navadi šteje okoli 400 mož, zdaj pa se je njihovo število povzpelo na 650.

Predsednica začasne kirgiške vlade Rosa Otunbajeva je namreč pisala posebno pismo ruskemu predsedniku Dmitriju Medvedjevu, v katerem ga je prosila, da Rusija na jug Kirgizije, kjer ima svoja vojaška oporišča, pošlje dodatno pomoč, s katerimi bi ustavili etnične spopade med Kirgizi in uzbeško manjšino. Rusija je zahtevo zavrnila, rekoč, da so nemiri stvar notranje politike neke države. Pripravljena pa je poslati humanitarno pomoč. Zato se je Otumbajeva odločila za delno mobilizacijo vojske, ki se bo spopadla z "destruktivnimi silami in kriminalnimi elementi".
Kirgiška vlada je z odlokom pooblastila varnostne sile, da lahko streljajo do smrti (t. i. shoot to kill) na območjih južnega mesta in v Džalalabadu, da bi tako zaščitile civiliste, v samoobrambi in oboroženih napadih.

Oborožene tolpe sejejo strah in smrt
Več desettisoč Uzbekov naj bi v teh dneh zbežalo iz Kirgizije, poroča BBC. Po pričevanju očividcev tolpe oboroženih Kirgizov plenijo po soseskah, ubijajo prebivalce in požigajo domove. "Bog nam pomagaj. Uzbeke pobijajo kot živali," je po telefonu za agencijo Reuters dejal humanitarni delavec v Ošu Dilmurad Išanov. Kot še piše agencija, naj bi nad etnično manjšino Uzbekov (ti predstavljajo okoli 14,5 odstotka prebivalec v Kirgiziji), ki živijo blizu mesta Oš, tako tolpe kot kirgiška vojska "izvajali genocid, požigajo njihove domove in jih preganjajo iz vasi, pri tem pa jih streljajo in pobijajo".
Gre za najhujše nemire v državi po aprilski odstavitvi predsednika Kurmanbeka Bakijeva. V etničnih nemirih v Kirgiziji je bilo od četrtka ubitih najmanj 100 ljudi, več kot 1.200 jih je ranjenih.
Spopadi v Ošu