Porošenko je v Mariupolu napovedal, da bo sovražnik doživel boleč poraz. Foto: Reuters
Porošenko je v Mariupolu napovedal, da bo sovražnik doživel boleč poraz. Foto: Reuters
Mariupol
Ukrajinski predsednik se je srečal z železarskimi delavci. Foto: Reuters
Mariupol
Prebivalci ukrajinskih mest Doneck in Mariupol so zjutraj poročali o detonacijah in strelih v predmestjih. Foto: Reuters
Vojaške vaje
ZDA in Ukrajina sodelujejo v vojaških vajah, ki so jih poimenovali Morski vetrič 2014. Foto: Reuters

Premirje, ki so ga sklenili v petek, med drugim predvideva izmenjavo ujetnikov med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki. Kijev je sporočil, da zadržuje od 200 do 300 ujetnikov, čeprav točnega seznama še nimajo. Kljub občasnemu obstreljevanju premirje za zdaj drži.

Porošenko je obiskal strateško pomemben Mariupol ob Azovskem morju, proti kateremu so prejšnji teden silovito krenili uporniki in tako odprli novo fronto na vzhodu države, tarča uporniškega bombardiranja pa je bil tudi v preteklih dneh.

Prebivalci Donecka in Mariupola so zjutraj poročali o detonacijah in strelih v predmestjih, o nočnih spopadih pa je poročala tudi ukrajinska vojska. Ukrajinska vojska in proruski separatisti zatrjujejo, da se premirja držijo, po nekaterih navedbah pa bi lahko za kršitvami stali prostovoljci enot blizu ukrajinski vladi ali pa uporniki iz vrst separatistov. Poročil o morebitnih žrtvah za zdaj ni.

"Mariupol je ukrajinski. Tega ozemlja ne bomo predali nikomur," je Porošenko sporočil prek svojega računa na Twitterju pred prihodom v mesto, kjer je skušal opogumiti vojake in prebivalce, ki so se znašli v središču spopadov med vojsko in uporniki.

Porošenko je sporočil, da bo s tanki, raketometi in zračno podporo okrepil obrambo mesta s pol milijona prebivalci, ki je glavno izvozno okno za ukrajinsko železo.

Pozneje je sporočil, da so uporniki v preteklih štirih dneh izpustili 1.200 ujetnikov. V skladu s premirjem si morata obe strani izmenjati vse zajete ljudi.

V telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel se je Porošenko pogovarjal o trenutnem položaju, sogovornika pa sta prepričana, da bi morala premirje nadzirati neodvisna stran.

Premirje ni dovolj
Švica, ki trenutno predseduje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), je sporočila, da je premirje krhko in naslednji dnevi bodo ključni. Švicarski predsednik Didier Burkhalter je pojasnil, da samo premirje ni dovolj, zato si morata obe strani prizadevati za politično rešitev.

Premirje sta obe strani dosegli v petek na pogovorih v beloruski prestolnici Minsk ob posredovanju Ovseja. Porošenko je pozval Ovse, da na območja, kjer velja premirje, napoti svoje predstavnike.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk povedal, da se razglasitvi izrednih razmer na vzhodu Ukrajine ne bo mogoče izogniti, če bo poskus trenutnega premirja spodletel. "Naši zahodni partnerji nas bodo sicer kritizirali, ampak nimamo druge možnosti," je za ukrajinsko televizijo 1+1 povedal Jacenjuk.

Rusija vojaške vaje označila za neprimerne
Medtem se v severozahodnem delu Črnega morja začenjajo tridnevne vojaške vaje ZDA in Ukrajine. Cilj vaj pod imenom Morski vetrič 2014 (Sea Breeze 2014) je zagotavljanje pomorske varnosti na kriznem območju, je sporočilo ukrajinsko ministrstvo za obrambo.

V vaji bo sodelovalo 12 ladij, pa tudi letala in helikopterji ukrajinske pomorske flote. Vojaških vaj se udeležujejo tudi Kanada, Romunija, Španija in Turčija, potek usposabljanja pa bodo spremljali opazovalci iz Gruzije, Norveške, Švedske in Francije.

Rusija je namero o poteku vaj že kritizirala in jih označila za "popolnoma neprimerne", ob tem pa so se oblasti v Moskvi odločile za premik svoje vojaške križarke Moskva v Sredozemlje. Ladja črnomorske flote je tako v nedeljo že prečkala Bospor pri Carigradu.