Ukrajinska vojska se je morala umakniti z letališča v Lugansku. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska se je morala umakniti z letališča v Lugansku. Foto: Reuters
Ukrajina
Ukrajina je zaradi spopadov na vzhodu in plinskega spora z Rusijo vreča brez dna. Foto: Reuters

IMF je dejal, da bo Kijev, če se bodo spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki nadaljevali tudi v letu 2015, od različnih donatorjev potreboval nova ogromna sredstva. Čeprav je Ukrajina od IMF-a že dobila 17 milijard dolarjev za gospodarsko pomoč, je sklad opozoril, da ji to še zdaleč ne bo zadostovalo za dosego vseh njenih gospodarskih ciljev. Če pa se bo konflikt v "prihodnjih mesecih" umiril, bo trenutna pomoč zadostovala.

Že milijon beguncev
Urad Združenih narodov za begunce (UNHCR) je ocenil, da se je število notranje razseljenih ljudi v Ukrajini samo v zadnjih treh tednih podvojilo in preseglo število 260.000, poleg tega pa je v letošnjem letu mejo z Rusijo prestopilo 814.000 ljudi, večinoma etničnih Rusov, je dejal predstavnik organizacije Vincent Cochetel. Tudi v eno izmed baltskih držav, a niso želeli povedati, katero, je prispelo 20.000 Ukrajincev. Od začetka spopadov aprila je v nemirih umrlo okoli 2.600 ljudi, nekaj tisoč je bilo ranjenih.

Letališče v Lugansku uničeno
Razmere za prebivalce mesta Lugansk so zaradi srditih spopadov vse slabše. Obstreljevanje je poškodovalo vodovodni sistem, motena je oskrba z elektriko, tamkajšnje letališče pa je bilo v spopadih popolnoma uničeno. Po navedbah opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi bi lahko v mestu zaradi poškodb vodovodnega sistema kmalu prišlo do humanitarne katastrofe zaradi onesnaženja vode.

Lugansk je sicer zapustila že skoraj polovica od 420.000 prebivalcev, ki so v mestu živeli pred začetkom konflikta. Tudi letališču Luganska se ne piše dobro. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je bilo letališče v spopadih uničeno, trenutno pa je pod nadzorom separatističnih sil, saj so se v ponedeljek ukrajinske vladne sile umaknile. Po navedbah Kijeva jih je pregnal tankovski bataljon ruske vojske.

Uporniki so dosegli nekaj napredka tudi v regiji Doneck, nadzorujejo tudi okolico mesta Doneck ter območje proti pristanišču Mariupol.

Menjave v vrhu ukrajinske vojske?
Zaradi najnovejših uspehov upornikov bo v četrtek v Kijevu potekala parlamentarna seja o vprašanjih nacionalne varnosti in vojaški strategiji, je sporočil predsednik rade Oleksandr Turčinov. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je že v ponedeljek zaradi neuspehov na vzhodu Ukrajine napovedal menjave v vojaškem vodstvu. Ugiba se, da bi lahko prišlo tudi do zamenjave obrambnega ministra Valerija Geleteja.

Ravno Geletej pa je danes sporočil, da ukrajinska vojska strategijo boja proti separatistom širi na zoperstavljanje ruski vojski v vojni, ki bi lahko po njegovem zahtevala več deset tisoč žrtev. "To je naša velika domoljubna vojna," je zapisal v sporočilu. Separatistom naj bi sicer na vzhodu države pomagali pripadniki ruske vojske.