Vplivni ameriški senator se je zavzel za neodvisno Kosovo. Foto: EPA
Vplivni ameriški senator se je zavzel za neodvisno Kosovo. Foto: EPA
Pripadniki Kforja
Kfor skrbi za premirje na Kosovu. Foto: EPA
Vojislav Koštunica
Srbski premier je Bana Ki Muna pozval, naj se spoštuje pravica Srbije po ozemeljski celovitosti. Foto: EPA

Vplivni demokratski senator je hkrati grajal politiko Beograda in Moskve do te pokrajine.

Prepričan je, da srbski nacionalisti s svojim nasprotovanjem neodvisnosti te pokrajine le odvračajo pozornost od svojih neuspehov in pri tem izpostavil premierja Vojislava Koštunico. Rusijo je obtožil, da s svojim prizadevanjem o odložitvi odločitve o končnem statusu pokrajine spodbuja šibke, podložne vlade v nekdanjih komunističnih državah.

Dlje ko traja razprava o vprašanju statusa te težavne pokrajine, bolj Kosovo in Srbija zaostajata za drugimi hitro rastočimi državami nekdanje Jugoslavije, kot sta Slovenija in Hrvaška, še meni Biden.

Poudaril je, da bi imel uspeh Kosova daljnosežne posledice, saj bi lahko postal zgled dobrega ameriško-muslimanskega sodelovanja. Senator se kljub pozivom za neodvisnost zaveda, da Kosovo še ni pripravljeno za polno suverenost in bo tudi v prihodnje potrebovalo pomoč mednarodnih institucij.

Srbija ostaja neomajna
Vojislav Koštunica pa je na novega generalnega sekretarja Združenih narodov Bana Ki Muna naslovil prošnjo, naj zaščiti srbsko ozemeljsko celovitost in zagotovi, da Kosovo ne bo postalo neodvisno.

"Jasno mora biti, da je nesprejemljivo in nemogoče spreminjati srbske mednarodno priznane meje proti njeni volji in ustanoviti novo albansko državo na 15 odstotkih srbskega ozemlja", je v izjavi zapisal srbski premier. V predvolilnem govoru na novoletni večer je Koštunica poudaril, da "ohranitev Kosova pomeni ohranitev Srbije".

Na prošnjo zahodnih sil je posebni odposlanec ZN-a, Martti Ahtisaari, novembra prestavil predstavitev končnega predloga o prihodnjem status Kosova za nedoločen čas, da morebitna neodvisnost Kosova ne bi postala najpomembnejša tema splošnih volitev, ki bodo v Srbiji 21. januarja. Mednarodna skupnost se namreč boji, da bi to lahko sprožilo vzpon radikalcev.