V Srebrenici so Srbi pričakovali zmago, a so Bošnjaki obdržali oblast v tem tragičnem mestu. Foto: EPA
V Srebrenici so Srbi pričakovali zmago, a so Bošnjaki obdržali oblast v tem tragičnem mestu. Foto: EPA

Na omenjenih volitvah je v mestu najhujšega zločina med vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995) slavil Bošnjak Ćamil Duraković.

Za zavrnitev zahteve je bila večina članov komisije, ne pa tudi njen predsednik Branko Petrić, ki se je zavzemal za razveljavitev izidov volitev v Srebrenici.

Dodikov SNSD ne priznava izida volitev
Predsednik Republike srbske Milorad Dodik trdi, da so izidi teh volitev sporni, saj so si nekateri tik pred volitvami na območju Srebrenice uredili stalno bivališče, ki pa so ga takoj po volitvah znova odjavili.

Zaradi tovrstnih dogodkov srbske politične stranke v BiH-u po njegovih besedah ne morejo priznati volilnega izida. Dodikova stranka SNSD, ki vlada v Republiki srbski, protestno tudi ne bo sodelovala pri konstituiranju občinskega sveta in izbiri občinskih svetnikov.

Nova medsebojna obtoževanja
Nevladno združenje Glasoval bom za Srebrenico - to je na volitvah podprlo Durakovića in je spodbujalo Bošnjake, naj se v čim večjem številu registrirajo za glasovanje v Srebrenici - je Dodiku na to grožnjo odgovorilo, da je tako celo bolje, saj predstavniki njegovega SNSD-ja tako ali tako živijo v Srbiji.

Duraković je sicer na volitvah 7. oktobra zmagal kot neodvisni kandidat, podprle pa so ga vse bošnjaške stranke.