Foto:
Foto:
Takoj po zasedbi so šolo obkolili pripadniki ruskih varnostnih sil.
Šola v Beslanu, ki so jo zavzeli oboroženi napadalci.
Ruski vojaki in prebivalci Beslana opazujejo šolo, v kateri so zajeti talci.
Pred šolo v Beslanu se zbirajo obupani sorodniki zajetih talcev.

To so so potrdile tudi osetijske oblasti, ki dodajajo, da je pri njihovi izpustitvi posredoval nekdanji vodja sosednje Ingušije Ruslan Aušev.

Pred tem pa so poročali o dveh eksplozijah v bližini šole, a ni šlo za akcijo ruske vojske. Ruske oblasti namreč zavračajo možnost uporabe sile.

Koliko otrok je zares zajetih v šoli, še ni jasno, nekateri menijo, da jih je okoli 130, drugi pa navajajo, da jih je kar okoli 400.

Izključena uporaba sile
Vodja ruske obveščevalne službe FSB v pokrajini je sporočil, da ne bodo vdrli v šolo, ampak so pripravljeni na dolga in težka pogajanja z ugrabitelji. Valerij Andrejev je zagotovil, da bodo naredili vse za rešitev otrok, z ugrabitelji pa naj bi se pogajal tudi ugledni zdravnik.

Oblasti so pred tem sporočile, da so vzpostavile stik z ugrabitelji, ki zahtevajo izpustitev zaprtih soborcev v sosednji Ingušiji, vendar so ti zavrnili ponudbo za dostavo hrane in vode za otroke, stare med 7 in 17 let.

Mashadov ponudil pomoč
Svojo pomoč pri iskanju mirne rešitve drame je ponudil tudi vodja čečenskih separatistov Aslan Mashadov. Njegov predstavnik je zagotovil, da sicer nimajo stikov z ugrabitelji.

Čečenski uporniki v ozadju napada?
Včerajšnji napad na srednjo šolo ima vse znake napadov čečenskih upornikov, ki pa so vpletenost že zanikali. Med ugrabitelji naj bi bile tudi ženske, izurjene za samomorilske napade.

Ameriški časnik New York Times pa je zapisal, da naj bi šolo zasedla mreža mučeniških borcev z imenom Druga skupina Rijadus Salihina Šahidija, ki jo vodi čečenski poveljnik Šamil Basajev. Gre za enega najbolj iskanih teroristov v Rusiji, ki naj bi bil povezan s teroristično mrežo Al Kaida.

Putin ostaja doma
Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi krize s talci na jugu Rusije že odpovedal načrtovani obisk Turčije.

ZDA ponujajo pomoč
Ugrabitev je že ostro obsodil ameriški predsednik George Bush, ki je dejal, da v teh hudih trenutkih stojijo ob strani ruskemu ljudstvu. Bela hiša je tudi sporočila, da so pripravljeni pomagati, če bi jih Moskva zaprosila za to.

VS obsodil ugrabitev talcev
Varnostni svet ZN-a je najostreje obsodil ugrabitev talcev v šoli v na jugu Rusije in zahteval njihovo takojšnjo in brezpogojno izpustitev. Ob tem je VS še poudaril, da je vsako teroristično dejanje, ne glede na motiv, kriminalno dejanje.

Odločitev Rusije, da zaradi terorističnih napadov po državi skliče zasedanje VS-a, je nenavadno, saj je Rusija pred tem ostro zavračala kakršno koli vmešavanje mednarodne skupnosti v razmere v Čečeniji, ker naj bi šlo za notranje zadeve.

Ruski predsednik Vladimir Putin je vedno zatrjeval, da je vojna v Čečeniji del svetovnega boja proti terorizmu.