V napadu na dom Salaha Shahade so umrli tudi njegova žena in devet otrok. Foto: EPA
V napadu na dom Salaha Shahade so umrli tudi njegova žena in devet otrok. Foto: EPA
Zaradi mednarodnih pozivov o preiskavi zadnje izraelske ofenzive na Gazo je izraelski premier Ehud Olmer vojaškemu osebju obljubil državno zaščito pred preganjanjem v tujini. Izraelski mediji poročajo, da je vojska svojim najvišjim predstavnikom svetovala, naj dvakrat premislijo, preden se podajo v Evropo. Foto: MMC RTV SLO

Sodnik Fernando Andreu je v petek na zahtevo palestinskega Centra za človekove pravice sprožil preiskavo proti sedmim nekdanjim in zdajšnjim izraelskim ministrom zaradi suma, da so med likvidacijo hamasovega pripadnika Salaha Shahade, ki je ustanovil hamasovo vojno krilo Kasam brigade, leta 2002 storili zločin proti človečnosti. V letalskem napadu na njegov dom 22. julija 2002 je poleg njega umrlo še 14 civilistov, okoli 100 pa je bilo ranjenih.

Tedanji izraelski premier Ariel Šaron je napad takrat označil za velik uspeh. Washington ga je ocenil kot pretiranega, Evropska unija pa je Izrael obtožila, da je z napadom škodil možnostim, da bi končali palestinske samomorilske napade v Izraelu.

"Nezaslišana" odločitev sodišča
Izrael je Španijo obtožil, da se je postavila na stran terorističnih organizacij. "Vsak, ki meni, da je likvidacija teroristov zločin proti človečnosti, živi v izkrivljenem svetu," je izjavil izraelski obrambni minister in nekdanji premier Ehud Barak. Eden izmed sedmerice, Benjamin Ben Eliezer, ki je bil leta 2002 obrambni minister, je odločitev sodišča označil za "nezaslišano" in dodal, da "teroristične organizacije uporabljajo sodišča svobodnih nacij pod krinko demokracije, da bi se borile proti tisitm, ki se borijo proti terorizmu." Shehada je bil "množični morilec, odgovoren za smrt 100 Izraelcev. Na ulice je poslal na desetine samomorilskih napadalcev," je še dejal.

Prave žrtve so civilisti
"Če bi bil Izrael rad civiliziran narod, bo moral sprejeti vladavino prava. Vladavina prava pa ne pomeni, da se na nekoga odvrže 1.000-kilogramsko bombo. Ne opravičujem dejanj Hamasa. Menim, da sta obe strani krivi. Edini, ki so nedolžni, so civilne žrtve. Iz našega kriminalnega primera smo izključili osebo iz Hamasa, ki je bila cilj izraelske vojske," je odločitev sodišča komentiral odvetnik palestinskega Centra za človekove pravice.

Čeprav Španija nima neposredne povezave s primerom, sodi med države s samorazglašeno mednarodnopravno jurisdikcijo, kar ji omogoča, da sodi tujcem za zločine, kot so genocid, zločini proti človečnosti in mučenje, storjene kljer koli na svetu, zato so se na njeno sodišče obrnili Palestinci. Izrael na vprašanje sodišča, ali bodo sedmerici sodili doma, ni odgovoril.

Španska vlada: Preiskave ne bo
Španski zunanji minister Miguel Moratinos je v telefonskem pogovoru v soboto izraelsko kolegico Cipi Livni najprej okaral, ker Izrael ni dovolj hitro predal pravnih dokumentov, ki se nanašajo na primer, a dodal, da bodo dokumenti pripomogli k razveljavitvi odločitve španskega sodišča. Moratinos je še obljubil, da bo španska vlada sprejela ukrepe, da se spremeni zakon, kar bi preprečilo morebitne prihodnje preiskave španskih sodišč.

T. V.