Izraelski vojaki ob meji z Libanonom so v stalni pripravljenosti. Foto: Reuters
Izraelski vojaki ob meji z Libanonom so v stalni pripravljenosti. Foto: Reuters

Libanonski raketi sta pristali v bližini mesta Kirjat Šmona, je sporočila izraelska vojska, ki je "odgovorila s topniškim ognjem v smeri izstrelitve raket". Po poročanju očividcev je okoli 20 izraelskih granat zadelo dve libanonski mesti ob meji z Izraelom, ki pa niso ranile nikogar.

Pripadniki mirovnih sil ZN-a na jugu Libanona so po obstreljevanju obe strani pozvali k zadržanosti in pojasnili, da sodelujejo z libanonsko vojsko za razjasnitev okoliščin incidenta.

Izraelsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da odgovornost za raketni napad nosita libanonska vlada in vojska. Ob tem je napovedalo še močnejši odgovor, če bo to treba.

Od enomesečne vojne med Izraelom in Libanonom leta 2006 je bilo na meji med obema državama razmeroma mirno kljub občasnim strelskim incidentom. Ta mesec je prišlo do napetosti, ko je ostrostrelec z libanonske strani meje ubil izraelskega vojaka in sta bila v izraelskem odgovoru ustreljena dva libanonska vojaka.

Vse kaže, da je šlo za osamljen incident posameznika, saj je Izraelu sovražno nastrojeno libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah preobremenjeno z vojno v sosednji Siriji, kjer se njegovi borci vojskujejo na strani sil režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada.