Izraelski vojak Elor Azarija je obsojen na 18 mesecev zaporne kazni. Foto: Reuters
Izraelski vojak Elor Azarija je obsojen na 18 mesecev zaporne kazni. Foto: Reuters
Izrael
Pred vojaškim sodiščem v Tel Avivu so se zbrali podporniki Azarije. Foto: Reuters
Kazen za izraelskega vojaka

V sojenju so obravnavali streljanje na Palestinca, ko je ta ležal na tleh, marca lani. 21-letnega Al Šarifa so s še enim Palestincem ranili v Hebronu na okupiranem Zahodnem bregu, ko sta napadla nekega drugega izraelskega vojaka, ki je varoval nadzorno točko v mestu Hebron na Zahodnem bregu. Streljanje Azarija so posneli aktivisti izraelske organizacije za človekove pravice B'Tselem.

Tožilstvo je zahtevalo od tri- do petletno zaporno kazen, a se je trem sodnikom to zdela prestroga kazen. Za takšno dejanje je zapisana kazen do 20 let. Sodnica Maja Heler je dejala, da so pri izreku kazni obravnavali olajševalne okoliščine zaradi "škode, ki jo je utrpela njegova družina", in zato, ker je bil med streljanjem na "sovražnem območju". Obenem je povedala, da kazen zmanjšuje dejstvo, da je bila to njegova prva obsodba in da kot vojak ni dobil jasnih navodil, kako mora delovati. Dodala je, da se vojak še ni pokesal za svoja dejanja. Obramba je sporočila, da se bo na obsodbo pritožila. Kot piše BBC, je izraelski vojak branje obsodbe poslušal nasmejan.

Netanjahu podprl morebitno pomilostitev
Primer je razdvojil izraelski narod, saj Azarija nekateri častijo kot heroja, drugi pa kritizirajo zaradi namernega uboja ranjenega Palestinca. Njegovo dejanje so obsodili vojaški časniki, številni pa ga podpirajo. Več deset podpornikov se je zbralo pred sodiščem in zahtevalo njegovo pomilostitev.

Nekaj desno usmerjenih ministrov je pozvalo k pomilostitvi vojaka. Minister za šolstvo Naftali Bennet, ki je vodja desničarske stranke, je prepričan, da bi ga morali "nemudoma pomilostiti ", premier Benjamin Netanjahu pa je med procesom dejal, da bo podprl morebitno odločitev o pomilostitvi. Izraelski obrambni minister Avigdor Liberman je po izreku sodbe povedal, da mora varnostni sistem stati ob strani vojaku in njegovi družini in pozval k spoštovanju sodbo: "Po izreku kazni, upam, da bodo vse strani naredile potrebno, da se dokončno zaključi zadeva."

Palestina: Zelena luč za zločine
Tiskovni predstavnik palestinske vlade je dejal, da je kazen premila, sodišče pa je z njo dalo "zeleno luč okupacijski vojski, da nadaljuje s svojimi zločini". Oče umrlega Palestnica Juri je bil nad odločitvijo sodišča ogorčen: "Leto in pol, to je šala. Smejijo se nam v obraz. Moj sin ni žival. Če vržeš kamen, dobiš dve leti, vojak pa ga je umoril in dobil le leto in pol."

Azaria je vojakom dejal, da si je Šarif "zaslužil smrt". Po uboju so se povečali napadi Palestincev, ki so v naslednjih petih mesecih ubili 29 izraelskih vojakov.

Kazen za izraelskega vojaka