Policija v BiH-u naj bi pripravljala natančen register oseb, ki naj bi bile povezane z islamskim radikalizmom. Foto: EPA
Policija v BiH-u naj bi pripravljala natančen register oseb, ki naj bi bile povezane z islamskim radikalizmom. Foto: EPA
false
V Sarajevo je medtem na obisk nenapovedano prispel direktor Cie John Brennan. Foto: EPA

Direktor Zvezne uprave policije bošnjaško-hrvaške Federacije BiH-a Dragan Lukač je dejal, da je grožnja realna in da se bo morala država soočiti s trajnim reševanjem tega problema.

Lukač je dejal, da pripravljajo natančen register oseb, ki naj bi bile povezane z islamskim radikalizmom, in dodal, da že sledijo njihovemu gibanju in delovanju, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Te osebe namreč po njegovih besedah predstavljajo "zelo resno varnostno grožnjo".

V preteklih osmih mesecih so naredili veliko zadev, "ki so globoko zajele delovanje radikalnih skupin v Federaciji BiH-a", na ta način pa so zbrali dovolj dokazov proti trem osebam, ki so se borile v Siriji in Iraku, in jih ovadili tožilstvu BiH-a, je povedal Lukač.

Iz Sirije in Iraka okoli 50 ljudi
Kot ocenjuje policija, je bilo v Siriji in Iraku od 200 do 250 ljudi iz BiH-a, vendar ne gre le za borce, ampak tudi za člane njihovih družin. Do zdaj pa se je iz Sirije in Iraka vrnilo okoli 50 ljudi. Lukač je še povedal, da na območje spopadov še vedno odhajajo državljani BiH-a, a "znatno manjše število".

Neuradne islamske skupnosti
Eden pomembnejših problemov predstavljajo številni "paradžemati", islamske verske skupnosti, ki delujejo zunaj struktur uradne islamske skupnosti v državi. Najresnejši problem pa je predvsem ideološka indoktrinacija, "ki se manifestira v ekstremizmu in terorističnih dejanjih", je še opozoril Lukač.

Policija je sicer vzpostavila kategorizacijo oseb, ki bi lahko predstavljale največjo nevarnost. "Za pripadnike Islamske države ali Fronte al Nusra je odrejeno, da se jih prime takoj ob njihovi vrnitvi v BiH," je zagotovil Lukač.

Direktor Cie v Sarajevu
Medtem je v Sarajevo nenapovedano pripotoval direktor ameriške obveščevalne agencije Cia John Brennan, poročajo mediji v BiH-u. Po neuradnih podatkih naj bi se sestal z vodji varnostnih agencij v Bosni in Hercegovini.

Brennan naj bi se udeležil tudi srečanja udarne skupine za boj proti terorizmu, ki jo sestavljajo predstavniki glavnih pravosodnih in policijskih agencij, še poroča Hina. Ameriški gost naj bi govoril tako o globalnem boju proti terorizmu kot tudi o terorističnih grožnjah v BiH-u. V Sarajevo je Brennan prispel že v četrtek zvečer z vojaškim letalom, ni pa znano, koliko časa naj bi ostal v BiH-u.