adnji dogodek bo nedvomno še zaostril stanje v New Yorku, že tako naelektreno ob protestih in povečani policijski prisotnosti na ulicah. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
adnji dogodek bo nedvomno še zaostril stanje v New Yorku, že tako naelektreno ob protestih in povečani policijski prisotnosti na ulicah. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Do streljanja je prišlo v soboto popoldne v Brooklynu. Foto: EPA
Ramos je bil policist tri leta, Liu pa sedem. Foto: EPA
De Blasio, ki sicer s policijo ni v najboljših odnosih, je dejal, da celotno mesto žaluje. Foto: EPA
Policista so ranjena prepeljali v bližnjo bolnišnico, a jima niso mogli pomagati. Foto: EPA
Zaradi maščevanja ustrelil dva policista

Do dogodka je prišlo v temnopolti soseski Bedford-Stuyvesant v Brooklynu.

Newyorški policijski načelnik Bill Bratton in župan Bill de Blasio sta povedala, da sta bila Wenjian Liu in Rafael Ramos hladnokrvno usmrčena s strelom v glavo, njuno smrt pa sta označila za umor. "Za policista ni bolj čustvenega trenutka," je povedal vidno prizadeti Bratton. "Nobeno čustvo se ne more primerjati s smrtjo take narave, umorom. S tem se je težko sprijazniti."

De Blasio, ki sicer v primeru nedavne smrti temnopoltega Erica Garnerja ni na strani policije, pa: "Celotno mesto žaluje. Naša srca so težka. Ko je umorjen policist, to prizadene temelje naše družbe. To je napad na vse nas."

Po Brattonovih besedah je strelec, Ismaaiyl Brinsley, na svojem Instagramu objavil več "zelo protipolicijskih" objav, ki jih zdaj preiskujejo. Med drugim je naznanil, da bo zaradi Garnerja ustrelil dva "prašiča". V ZDA policiste zaničljivo - med drugim - imenujejo tudi prašiči, prav Garnerjeva smrt pa je bila tista, ki je prejšnji teden v New Yorku in Washingtonu na ulice spravila več tisoč protestnikov.

Brinsley se je po dogodku ubil na bližnji postaji podzemne železnice. Osumljenec sicer ni Newyorčan, ampak je prispel v mesto iz Baltimorja (zvezna država Maryland), kjer naj bi v soboto zjutraj najprej ustrelil in ranil svoje dekle, nato pa se odpravil v New York. Policija v Baltimorju je zaradi objav newyorško policijo posvarila pred Brinsleyjem, a prepozno.

Obdobje protestov
Kot omenjeno se je napad zgodil v času zaostrenih napetosti in protestov po državi zoper ravnanje policistov. Prvi veliki protesti proti policijskemu nasilju so izbruhnili poleti zaradi smrti temnopoltega Michaela Browna v Fergusonu v zvezni državi Missouri, kasneje pa zaradi smrti temnopoltega uličnega preprodajalca cigaret Erica Garnerja na Staten Islandu v New Yorku. Velika porota je odločila, da se proti policistu, ki je zakrivil Garnerjevo smrt, ne vloži obtožnica. Olje na ogenj je prilila še smrt temnopoltega neoboroženega Akaia Gurleyja, ki ga je novembra policist v Brooklynu ustrelil, ko se je z dekletom spuščal po stopnišču svojega stanovanjskega bloka.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je z družino sicer na oddihu na Havajih, je dejanje najostreje obsodil: "Policisti, ki služijo in varujejo naše skupnosti, sleherni dan tvegajo svojo lastno varnost in si zaslužijo naše spoštovanje in hvaležnost."

Pravosodni minister Eric Holder je napad označil za barbarskega, znani temnopolti aktivist in politik Al Sharpton pa je izrazil ogorčenje, ker je napadalec izkoristil Garnerjevo ime za napad. Sharpton je dejal, da so na vseh protestnih shodih vedno poudarjali mirno nasprotovanje policijskemu nasilju.

Zadnji dogodek bo nedvomno še zaostril stanje v New Yorku, že tako naelektreno ob protestih in povečani policijski prisotnosti na ulicah. V mestu z županom de Blasiom na čelu je razkorak s policijo, ki je bila tu po 11. septembru povzdignjena v heroje, vse večji.

In Pat Lynch, predsednik glavnega newyorškega policijskega sindikata PBA, je za smrt policistov okrivil tako protestnike kot tudi župana. "Kri je na rokah tistih, ki so na ulicah podžigali nasilje pod krinko protesta ... kri na durih mestne hiše, v županovem uradu," je dejal pred vrati bolnišnice, kjer so se neuspešno borili za življenje obeh policistov. "Po pogrebih bodo odgovorni ograjani in morali bodo sprejeti odgovornost."

De Blasiu policija zameri, ker je ob nedavnih smrtih Garnerja in Akaia namignil, da je policija nastrojena proti temnopoltim. Županova soproga je sicer temnopolta, De Blasio pa je pripomnil, da bi se morala njegova dva otroka newyorških policistov zato bati.

Zaradi maščevanja ustrelil dva policista