Takole so makedonski Albanci podpirali prizadevanja za osamosvojitev Kosova. Foto: EPA
Takole so makedonski Albanci podpirali prizadevanja za osamosvojitev Kosova. Foto: EPA

DPA se je za odhod odločila zaradi spora glede pravic manjšin, kjer naj bi stranka postavila enake zahteve, kot jih je Nato postavil Makedoniji za vstop v organizacijo. Predsednik DPA-ja Menduh Thaci je dejal, da za zaplet ni odgovoren Gruevski, saj so zahteve postavili že v času prejšnjih vlad.

Premier Nikola Gruevski, ki vlado vodi od avgusta 2006, ima zdaj dve možnosti: ali povabi v koalicijo kakšno drugo stranko makedonskih Albancev ali pa zaprosi parlament, da podpre manjšinsko vlado.

DPA zahteva več pravic za manjšino
Zahteve DPA-ja se nanašajo na izplačilo pokojnin pripadnikom Albanske osvobodilne armade v času oboroženega konflikta leta 2001, razglasitev albanščine za uradni jezik na področju celotne Makedonije, ne samo v občinah, kjer je več kot 20 odstotkov Albancev, kot predvideva Ohridski sporazum, intenzivnejše zaposlovanje Albancev v državni upravi, hkratno izobešanje makedonske in albanske zastave v lokalni samoupravi in zaprtje štirih primerov obtožb za vojne zločine proti Albancem, ki jih je haaško sodišče vrnilo Makedoniji s priporočilom, da se sodni proces začne v Makedoniji.

K. T.