Napolitano je bil na svojem prvem državniškem obisku v Sloveniji. Foto: EPA
Napolitano je bil na svojem prvem državniškem obisku v Sloveniji. Foto: EPA
Napolitano zapustil Slovenijo

Napolitano je drugi dan svojega prvega državniškega obiska v Sloveniji sklenil s srečanjem z Janšo, potem ko se je v torek srečal s slovenskim predsednikom Danilom Türkom in predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom.

Janša in Napolitano sta pozitivno ocenila razvoj dvostranskih odnosov med državama, še posebej na področju gospodarskega sodelovanja, ki se je v zadnjem letu kljub krizi okrepilo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V ospredje medsebojnih odnosov prihajajo konkretni projekti, ki pozitivno prispevajo k blaginji državljanov tako Slovenije kot Italije.

Slovenski premier in italijanski predsednik sta se dotaknila tudi aktualnih evropskih tem. Tako sta pozitivno ocenila zaključke zadnjega Evropskega sveta, ki so usmerjeni tako v krepitev rasti kot v nadaljnjo stabilizacijo javnih financ držav članic.

Janša je Napolitanu predstavil aktualne gospodarske razmere v Sloveniji in napore vlade, usmerjene k izboljšanju slovenskega poslovnega okolja za tuje neposredne investicije.

Glede manjšinske politike obeh držav je Napolitano pohvalil odnos Slovenije do tukajšnje italijanske skupnosti, medtem ko je Janša predstavil interese slovenske skupnosti v Italiji in izrazil upanje, da bi italijanski predsednik tudi naprej nudil podporo pozitivni obravnavi vprašanj, povezanih s položajem tamkajšnje slovenske manjšine.

Napolitano zapustil Slovenijo