Zadnji dan obiska bo italijanskega predsednika v ljubljanski mestni hiši najprej sprejel župan slovenske prestolnice Zoran Janković, nato pa bo na sedežu vlade imel še pogovore s premierjem Janšo. Foto: EPA
Zadnji dan obiska bo italijanskega predsednika v ljubljanski mestni hiši najprej sprejel župan slovenske prestolnice Zoran Janković, nato pa bo na sedežu vlade imel še pogovore s premierjem Janšo. Foto: EPA
Giorgio Napolitano in Clio
Italijanski predsednik bo z ženo Clio v Slovenijo prispel nocoj, uradni del svojega prvega državniškega obiska v Sloveniji pa bo začel v torek dopoldne. Foto: EPA
Parlament, dz
Napolitano bo kot prvi tuji predsednik nagovoril tudi slovenski parlament. Ta čast mu bo po navedbah urada predsednika republike pripadla, ker izkazuje veliko osebno zavzetost za krepitev odnosov s Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V okviru svojega obiska se bo srečal s predsednikom Danilom Türkom, premierjem Janezom Janšo in ljubljanskim županom.

Italijanski predsednik vrača obisk slovenskemu, saj je Türk Italijo obiskal januarja lani, kjer so ga sprejeli z najvišjimi državnimi častmi, v času njegovega bivanja v Rimu pa je na rimski predsedniški palači poleg italijanske in evropske plapolala tudi slovenska zastava. Takratni obisk je bil po besedah obeh strani prelomnica v odnosih med državama, je za Radio Slovenija iz Rima poročala Mojca Širok.

Večina sklepov lanskega obiska ostala neuresničena
Čeprav sta sosedi v dveh desetletjih slovenske samostojnosti poudarjali dobrososedsko sodelovanje in odlične odnose, so bili ti v resnici pogosto napeti. Tudi ko sta Rim in Ljubljana po vstopu Slovenije v Evropsko unijo uradno opustila vprašanja, povezana s fašizmom ter obdobjem med drugo svetovno vojno in po njej, je senca preteklosti visela nad vsako odprto dvostransko temo, vse do najbolj svežih: plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in financiranja slovenske manjšine v Italiji.

A kljub velikemu simbolnemu pomenu lanskega srečanja je večina sklepov in smernic iz predsedniških pogovorov, ki jim je na operativni ravni sledilo še tretje srečanje ministrov obeh držav, ostalo neuresničenih, in to ne le zgolj zaradi menjave vlade v Italiji.

Uradni del obiska se začne v torek
Italijanski predsednik bo z ženo Clio v Slovenijo prispel nocoj, uradni del svojega prvega državniškega obiska v Sloveniji pa bo začel v torek dopoldne, ko bo imel na Brdu pri Kranju pogovore z gostiteljem, predsednikom Türkom. Ta bo gosta v torek zvečer tudi gostil na slovesni večerji.

Po napovedih bosta predsednika sosednjih članic Evropske unije veliko pozornosti namenila aktualni krizi območja evra in odločitvam za preseganje krize, sprejetih na nedavnem vrhu Unije. Izmenjala bosta tudi poglede na odnose EU-ja z vzhodnim sosedstvom in Rusijo, razmere na Zahodnem Balkanu in aktualno dogajanje v južnem Sredozemlju. Gre za vprašanja, ki so v ospredju zunanje politike obeh držav in na katere imata Ljubljana in Rim podobne poglede.

Predsednika tudi o financiranju slovenske manjšine
Pričakovati je, da bosta predsednika omenila tudi vprašanje financiranja slovenske manjšine v Italiji. Katedra za slovenski jezik na rimski univerzi la Sapienza je še vedno brez profesorskega mesta, stalno omizje pri predsedstvu vlade, ki skrbi za manjšinska vprašanja, je v ustanavljanju šele zdaj.

To vprašanje se torej še rešuje, razvijajo pa se tudi institucionalne rešitve za sodelovanje med manjšino in državnimi organi.

Kot prvi tuji predsednik bo nagovoril parlament
V torek popoldne se bo Napolitano v Ljubljani najprej sešel s predsednikom DZ-ja Gregorjem Virantom, nato pa bo kot prvi tuji predsednik nagovoril slovenski parlament. Ta čast mu bo po navedbah urada predsednika republike pripadla, ker izkazuje veliko osebno zavzetost za krepitev odnosov s Slovenijo.

Zadnji dan obiska, v sredo, bo italijanskega predsednika v ljubljanski mestni hiši najprej sprejel župan slovenske prestolnice Zoran Janković, nato pa bo na sedežu vlade imel še pogovore s premierjem Janšo.