Foto:
Foto:
Po pogovorih sta si Juščenko in Janukovič segla v roke.
Opozicija, vlada in tuji posredniki med pogovori za okroglo mizo.
Privrženci opozicije tudi deseti dan nadaljujejo proteste.

Pojasnil je, da gre za neustaven ukrep. Podobno je dejal tudi dosedanji predsednik Leonid Kučma, ki je opozoril, da bo deloval izključno v skladu z ustavo. To pa pomeni, da lahko predsednika vlade odstavi le on.

Ukrajinski parlament je poleg izglasovanja nezaupnice predlagal tudi oblikovanje prehodne vlade. Za nezaupnico se je na tajnem glasovanju izreklo 229 od 450 poslancev. Poteza parlamenta bi lahko rešila deset dni trajajočo krizo, ki je izbruhnila po predsedniških volitvah, na katerih naj bi Janukovič zmagal pred vodjo opozicije Viktorjem Juščenkom s pomočjo volilne prevare.

Opozicija končala blokado vlade
Kučma je po pogovorih s tujimi posredniki o krizi dejal, da je opozicija pripravljena odpraviti blokado vladnih poslopij. Po njegovih napovedih naj bi se pogovori nadaljevali, ko bo znana odločitev vrhovnega sodišča o izidih. Juščenko pa je predlagal, da bi drugi krog volitev ponovili 19. decembra.

Dosegli so tudi dogovor o ustanovitvi skupine odvetnikov, ki naj bi v 24 urah pripravila predloge za spremembe zakona o predsedniških volitvah in reformo političnega sistema.

Na pogajanjih je bil prisoten tudi evropski visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, poleg njega pa so bili od tujih posrednikov prisotni še poljski predsednik Aleksander Kwašniewski, generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Jan Kubiš in litovski predsednik Valdas Adamkus.

Kučma proti ponovitvi drugega kroga
Ukrajinski predsednik v odhodu Leonid Kučma je izrazil nasprotovanje ponovitvi drugega kroga volitev in dejal, da bi bila to navadna farsa. Prejšnji teden se je zavzel za razpis novih volitev.

Zapleti pred sejo
Zaradi protestov pred parlamentom je bilo ob začetku seje navzočih le 216 od 450 poslancev. Po pozivih predsednika parlamenta so ljudje poslancem omogočili prehod, zato se je v dvorani pol ure po začetku zasedanja vendarle zbralo več kot 226 poslancev, kolikor jih je potrebnih za glasovanje.

S pritožbo tudi Janukovič
Vrhovno sodišče še tretji dan preučuje pritožbo opozicije, da so bili izidi predsedniških volitev ponarejeni. Pritožbo na volilni izid je presenetljivo vložil tudi Janukovič, v njej pa je volilno komisijo obtožil neučinkovitosti.