Kitajska obalna straža med izvajanjem nadzora v Južnokitajskem morju. Foto: EPA
Kitajska obalna straža med izvajanjem nadzora v Južnokitajskem morju. Foto: EPA
Filipinski in vietnamski protestniki so pred dnevi takole pokazali svoje nestrinjanje s kitajskimi ozemeljskimi apetiti. Foto: EPA

Na njem je sinoči predsednik japonske vlade Šinzo Abe napovedal, da bo Japonska "z vsemi močmi" podprla vse azijske države, ki so v sporu s Kitajsko, na prvem mestu pa Filipine in Vietnam.

Napovedal je tudi skorajšnjo spremembo razlage zdajšnje japonske pacifistične ustave, ki bo japonski vojski omogočala posege zunaj meja svoje države.

Vodja kitajske delegacije, predsednica zunanjepolitičnega odbora kitajske narodne skupščine Fu Jing, je dejala, da so Abejeve napovedi povzročile zaskrbljenost v tem delu sveta, in ga obtožila spodbujanja mita o kitajski nevarnosti.
Del navzočih delegacij, med katerimi je bila tudi ameriška pod vodstvom obrambnega ministra Chucka Hagla, je Abejevim napovedim navdušena ploskala, del delegacij pa je bil bolj zadržan, saj napovedujejo novo obdobje zaostrovanja med Japonsko in Kitajsko.

Kitajska - "destabilizacijska sila"
Tako so v zadnjem času že nekajkrat zadnji hip preprečili trčenje kitajskih in japonskih vojaških letal v Vzhodnokitajskem morju, pred dnevi pa se je v soočenju med kitajskimi in vietnamskimi ladjami potopila vietnamska ribiška ladja. Abejeva napoved, da bodo Vietnamu dobavili več vojaških ladij, pa napoveduje tudi nadaljevanje kitajsko-vietnamskega spora v Južnokitajskem morju.

Potek zasedanja kaže, da nastaja v tem delu Azije pod vodstvom ZDA in Japonske protikitajska zveza oz. koalicija, ki naj bi omejila kitajske ozemeljske zahteve v tem delu sveta. Hagel je tako med drugim na vrhu za Kitajsko jasno povedal, da je "destabilizacijska sila" v Južnokitajskem morju.

Iz Pekinga, Uroš Lipušček