Iz Rusije niso pripeljali ostankov pokojnega predsednika, ki so pokopani v krakovski katedrali? Foto: EPA
Iz Rusije niso pripeljali ostankov pokojnega predsednika, ki so pokopani v krakovski katedrali? Foto: EPA

Pokojni predsednik je 10. aprila umrl v nesreči poljskega predsedniškega letala med poskusom pristanka v Smolensku v Rusiji. Ob predsedniku je v nesreči umrla tudi njegova žena Marija, med 96 smrtnimi žrtvami pa so bili še poljski poslanci, visoki predstavniki vojske in Cerkve ter svojci žrtev pokola.

"Ne skrivam tega, da sem prepoznal truplo svojega brata na letališču," je v Smolensku le nekaj ur po nesreči dejal Jaroslaw Kaczynski. "Truplo v krsti, ki je bilo nato pripeljano na Poljsko, pa ni bilo videti kot moj brat. Rekli so mi, da je on. Imam dobre razloge, da trdim, da vsi elementi, ki so mi bili predstavljeni, niso pripadali mojemu bratu. Predsednik Lech Kaczynski zagotovo ni bil general in ni nosil generalskih našitkov," je izrazil dvom, da ostanki v krsti niso pravi oz. od njegovega brata.

Tožilstvo: Ni dvoma o truplu
Vodja poljske konservativne opozicije je še dodal, da se bo še odločil, ali bo zahteval izkop posmrtnih ostankov svojega brata iz kripte v krakovski katedrali, kjer je pokopan ob številnih pomembnih Poljakih. Urad poljskega tožilca, ki preiskuje nesrečo, je v preteklosti zanikal, da so k truplu pokojnega predsednika položili vojaško uniformo, in zatrdil, da ni dvoma o identiteti trupla.

Nekdanji premier Jaroslaw Kaczynski liberalno vlado Donalda Tuska že ves čas obtožuje "moralne in politične" odgovornosti za nesrečo, zato je njegova stranka oblikovala parlamentarno skupino, ki naj bi osvetlila vzroke nesreče, med katerimi ne izključuje možnosti terorističnega napada ali zločina.

Kaczynski je do vlade kritičen tudi zato, ker je preiskavo nesreče prepustila Rusiji. Tusk, ki je doslej hvalil sodelovanje Rusije, je pretekli petek kot nesprejemljivega označil osnutek ruskega poročila o nesreči, ker naj bi bil poln napak.