V aprilski letalski nesreči je umrl skoraj ves državni poljski vrh. Foto: Reuters
V aprilski letalski nesreči je umrl skoraj ves državni poljski vrh. Foto: Reuters
Smolensk
Čeprav se je letalska nesreča zgodila z letalom znamke tupoljev Tu-154, bodo poljski državni vrh in uradniki še naprej leteli z njim. Foto: Reuters

Poljski urad za nacionalno varnost je izdelal nov varnostni načrt za državne uradnike. Po novem na isto letalo ali helikopter ne bodo smeli več skupaj sesti predsednik države, premier ter predsednik 450-članskega spodnjega doma parlamenta (sejm) in predsednik 100-članskega senata. S premierjem bodo na letu lahko sedeli največ trije ministri.
Če bodo zaradi gneče voditelji morebiti obstali na letališču, bo morala posadka najprej opraviti poskusni polet in preveriti opremljenost letališča, poroča poljski časnik Rzeczpospolita.pl.

Za spoštovanje izvajanja postopka bo odgovorna tista državna institucija, ki bo organizirala polet. Ta bo tudi določila listo potnikov, ki ne smejo skupaj leteti, in to ne glede na želje ter položaj potnikov.

Poljska je sprejela nove ukrepe zaradi nedavne letalske nesreče, v kateri je 10. aprila letos na poti v Smolensk umrlo vseh 96 potnikov in članov posadke. Med njimi sta bila tudi predsednik Lech Kaczynski in njegova žena Marija, ministra za obrambo in zunanje zadeve, guverner poljske centralne banke, načelnik generalštaba vojske, predsednik olimpijskega komiteja in številni njihovi namestniki ter podpredsedniki.

Kot zanimivost, podoben ukrep izvaja tudi podjetje Coca Cola, v katerem skrivnostno recepturo pijače pozna le peščica ljudi, ki iz varnostnih razlogov ne smejo leteti z istim letalom. Prav tako pa se ne smejo, če so morebiti vsi zbrani na kupu, družiti z njim neznanimi ljudmi.