Dogajanje v osiješkem prevzgojnem domu razburja Hrvate. Foto: Jutarnji.hr
Dogajanje v osiješkem prevzgojnem domu razburja Hrvate. Foto: Jutarnji.hr
Šimonović napoveduje ostre kazni. Foto: EPA

Glavni načelnik policije Vladimir Faber je zavrnil trditve, da so inšpektorja osiješke policije odpoklicali s preiskave o zlorabi mladoletnic. "Ni policista, ki bi bil odpoklican s katerega koli primera, tudi ne s primera o prevzgojnem domu." Hrvaški mediji so predtem poročali, da je eden od policistov opustil primer zaradi pritiska, ki ga je izvajal politik, ki naj bi bil "redna stranka" pri mladoletnicah v Osijeku. Policista je celo prijavil, da mu ta "podtika" dokaze, ta pa je kljub dobremu delu opustil primer.

Kot pišejo nekateri hrvaški mediji, ki poudarjajo, da gre za neuradne podatke, naj veriga mladoletne prostitucije v Osijeku sploh ne bi obstajala, vsaj ne v obliki, o kateri so v svojem pismu zapisale gojenke prevzgojnega doma. Domnevno naj bi dozdajšnja preiskava pokazala, da je v ozadju afere oče enega izmed otrok v domu, ki naj bi ga k dejanju vodilo maščevanje do matere otroka. Omenjeni moški naj bi že večkrat prišel na policijo s podobnimi prijavami, a naj bi se vedno izkazalo, da so brez temeljev.

Pravosodni minister Ivan Šimonović in podpredsednica vlade Jadranka Kosor sta se medtem zavzela za ostrejši pregon prostitucije. Zdajšnji zakon namreč kaznuje le prostitutke in ne njihovih strank, četudi so vpletene mladoletne osebe. Zatrjujeta, da stranke mladoletih prostitutk v prihodnje ne bodo ušle kazni, temveč bodo kazensko preganjane. Sredi prihodnjega leta naj bi uvedli nov kazenski zakon in v skladu z njim bo zagrožena kazenska odgovornost strank, ki uporabljajo storitve prostitutk, mlajših od 18 let.

Kot je znano, so štiri varovanke prevzgojnega doma za hrvaške medije podrobno opisale na videz brezizhodne grozote, v katere sta jih po lastnih besedah pripeljali neizkušenost in lahkomiselnost. Vplivni politiki naj bi za spolne z njimi plačevali po 50 kun.

V konkretnem primeru v Osijeku po zdajšnjem zakonu velja, da niti ugledni osiješki politiki, odvetniki in profesorji, ki so osumljeni zlorabe štirih gojenk prevzgojnega doma, po zdajšnjem zakonu ne bodo kazensko odgovarjali. "Zagotovo se bom zavzel za to, da bo kazenski zakonik predpisal drakonske kazni tudi za tiste, ki plačujejo spolne usluge mladoletnicam, mlajšim od 18 let," je bil oster Šimonović, njegovim besedam pa se pridružila tudi Kosorjeva. "Zagotovo se bom zavzela, da kazenski zakon uvede kazensko odgovornost za odrasle, ki spolno izkoriščajo mladoletnike."

Glede vpletenosti vplivnih in uglednih oseb v Osijeku, je Kosorjeva odločna, da želi poznati njihova imena. "Želim vedeti, kdo so, ne glede na to, iz katere stranke so. Če bi se pokazalo, da je nekdo iz HDZ-ja, potem bo ta takoj letel iz stranke," je odločna podpredsednica vlade in tudi stranke.

Že pred afero v Osijeku je varuhinja pravic otrok Mila Jelavić opozorila, da je v hrvaškem kazenskem zakoniku starostna meja, po kateri se privolitev v spolni odnos ne obravnava več kot kaznivo dejanje, 14 let in da bi jo bilo treba dvigniti vsaj na 16 let. Zdaj namreč velja, da se kaznuje (le) spolni odnos z osebo, mlajšo od 14 let, ne glede na to, ali je oseba nanj pristala ali ne.

K. T.