Osama bin Laden naj bi ves čas načrtoval nove napade. Foto: EPA
Osama bin Laden naj bi ves čas načrtoval nove napade. Foto: EPA
Kaj vse je načrtoval bin Laden?

Dva predstavnika ameriške administracije, ki nista hotela biti imenovana, sta za agencijo AP povedala, da na roko napisani dnevniki in številni računalniški dokumenti razkrivajo, da je bil bin Laden osebno odgovoren za vsako grožnjo teroristične mreže in vsako akcijo, ki jo je Al Kaida izpeljala. Med njimi naj bi bile tudi lanske grožnje v Evropi, ki so razburile potnike in veleposlaništva.

Voditelj teroristične organizacije Al Kaida naj bi v svojih dnevnikih zapisal, da manjši napadi po 11. septembru 2001, ko so napadli dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, niso dosegli želenega učinka. Ob tem je svoje somišljenike pozval, naj napadajo manjša mesta in vlake.

Napade načrtoval na pomembnejše datume
V svojih zapisih naj bi bin Laden omenjal napade na pomembne datume, kot sta ameriški dan neodvisnosti 4. julija in 10. obletnica napadov na dvojčka, ki bo 11. septembra letos. Ob tem je zapisal, da bi morali napadati tudi druga ameriška mesta, ne le New Yorka, in izrecno omenil Los Angeles.

Bin Laden naj bi se v svojih zapisih spraševal, koliko smrti Američanov bi bilo potrebnih, da bi v Washingtonu spoznali, da bodo morali premisliti o svoji politiki na Bližnjem vzhodu. Ob tem naj bi zapisal, da bi bilo najverjetneje treba izpeljati podoben napad, kot je bil tisti 11. septembra, kjer bi umrlo več tisoč ljudi.

Številni dokumenti pričajo o dejavnostih bin Ladna
Bin Ladnove dokumente je ameriška vojska zajela prejšnji teden, ko so v strogo varovani vojaški akciji ubili bin Ladna. Dokumente naj bi našli na več kot 100 diskih in petih računalnikih. Ameriški obveščevalci so prepričani, da je bin Ladnova komunikacija s preostalim svetom potekala s pismi, saj v njegovi rezidenci ni bilo ne telefona ne medmrežja.

Poleg omenjenih dokumentov so pripadniki posebnih enot ameriške vojske v njegovem prebivališču v Abotabadu našli tudi videoposnetke, ki so jih novinarjem pokazali prejšnjo soboto.

Kaj vse je načrtoval bin Laden?