Hrvaški premier po odstopu razburja hrvaško javnost. Foto: EPA
Hrvaški premier po odstopu razburja hrvaško javnost. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanaderjevo ime polni naslovnice srbskega tabloida. Foto: www.index.hr

"Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader ima aids," je pisalo na naslovnici srbskega tabloida Kurir, ki je z informacijo razburkal hrvaško javnost. Novinarji Kurirja za svojo zgodbo sicer niso dobili potrditve Sanaderjevih zdravnikov, a so zapisali, da so jim številni priznani hrvaški novinarji zaupali, da je Sanader resno zbolel.

V Kurirju so zapisali, da Sanaderjevo bolezen dobro skrivajo pred hrvaško javnostjo in da je bila ta glavni razlog za to, da se je umaknil z mesta predsednika vlade. "Sanader je na začetku avgusta deset dni preživel v bolnišnici, kjer so mu postavili številne diagnoze: najprej naj bi imel hudo nalezljivo bolezen, nato naj bi se okužil z legionelo, nazadnje pa so zdravniki ugotovili, da je zbolel za hudo obliko pljučnice," so zapisali v Kurirju in dodali, da se je Sanader pred kratkim pojavil v javnosti vidno shujšan, z uvelim obrazom in s temnimi podočnjaki.

"Sanader je homoseksualec"
Poleg prepričanja, da ima Sanader aids, so pri Kurirju zapisali tudi, da je Ivo Sanader homoseksualec in da je smrtonosno bolezen dobil, ko se je "družil z moškimi, veliko mlajšimi od njega".

Kurir je ob tem spomnil na novinarja Večernjega lista Arsena Oremovića, ki je bil pred tremi leti odpuščen zaradi stavka, kjer je zapisal, da ima premier rajši moške. Poleg tega so spomnili tudi na oddajo Nedeljom u 2, kjer je voditelj Aleksandar Stanković Sanaderja povprašal o njegovi spolni usmerjenosti, Sanaderjev odgovor pa je bil izjemno nejasen. Povedal je, da so govorice o njegovi spolni usmerjenosti prišle iz desničarskih krogov HDZ-ja, s katerimi je pozneje tudi obračunal.

Kurir se sklicuje na posnetke
V Kurirju so zapisali tudi, da so Sanaderjevi nasprotniki konec 90. let v javnosti prikazali nekaj posnetkov, kjer naj bi bila jasno opazna Sanderjeva naklonjenost takratnemu predsedniku stranke HDZ Franju Tuđmanu, in posnetek, kjer je Sanader zapuščal neki hotel z moškim, veliko mlajšim od njega.

Čeprav je Kurirjeva novica razburkala hrvaško javnost in politiko, pa se lahko vprašamo o dejanski verodostojnosti novice, ki jo je objavil tabloid. Ta je v preteklosti že večkrat objavil zgodbe, ki niso bile resnične.