Ban Ki Mun opozarja, da je nujno treba zaščititi jemenske civiliste. Foto: EPA
Ban Ki Mun opozarja, da je nujno treba zaščititi jemenske civiliste. Foto: EPA

Njegovi objavi je sledila namestitev tankov v pomembnih delih prestolnice.

"Sporočamo, da podpiramo in ščitimo mlade, ki protestirajo na trgu pred univerzo v Sani," je tudi v imenu svojih vojakov novinarjem dejal poveljnik oklepne divizije. Dodal je, da kriza postaja vse "bolj zapletena" in "peha državo proti nasilju ter državljanski vojni". Zatrdil je še, da bodo "izpolnili svojo dolžnost pri ohranjanju varnosti in stabilnosti".

Po današnji objavi jemenskega generala so na ulicah Sane - v bližini predsedniške palače, ministrstva za obrambo in centralne banke - že namestili tanke. Al Ahmar je najvišji predstavnik jemenske vojske, ki je doslej izrazil podporo opoziciji, ki si že več tednov prizadeva končati 32-letno vladavino jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Pozivi k zaščiti civilistov
Protesti so se stopnjevali po preteklem petku, ko je v streljanju na protestniku umrlo 52 ljudi. Uporabo pravega streliva je danes ostro obsodil generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. "Jemenska vlada ima dolžnost zaščititi civiliste. Pozivam k skrajni zadržanosti in končanju nasilja," je Ban dejal po pogovoru z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso.

O novem nasilju medtem poročajo s severa države, kjer je bilo v nedeljo v spopadih med šiitskimi uporniki in vojsko ubitih 20 ljudi. Po navedbah vojaških virov se je spopad bil za nadzor nad strateško pomembnim vojaškim objektom. Vojska se občasno spopada z uporniki na severu že od leta 2004, februarja letos pa je začela veljati prekinitev ognja.