Številni protestniki v Jemnu zahtevajo odhod predsednika Saleha. Foto: EPA
Številni protestniki v Jemnu zahtevajo odhod predsednika Saleha. Foto: EPA

"Predsednik Saleh je pozdravil prizadevanja naših bratov v Svetu za zalivsko sodelovanje, da bi rešili trenutno politično krizo v Jemnu," je predsednikov urad zapisal v izjavi za javnost. "Predsednik nima nobenih zadržkov za prenos oblasti v skladu z ustavo, podpira pa tudi oblikovanje nove vlade narodne enotnosti," so še sporočili.

Svet za zalivsko sodelovanje, kjer sodelujejo Kuvajt, Katar, Savdska Arabija, Bahrajn, Oman in Združeni arabski emirati, je jemenskega predsednika Saleha v nedeljo pozval, naj zagotovi miren prenos oblasti na svojega namestnika, podpredsednika Abdrabuha Mansurja Hadija.

Zalivske države so Saleha pozvale tudi k oblikovanju vlade narodne enotnosti, ki bi jo vodila opozicija, njena glavna naloga pa bi bila vzpostavitev ustave in organizacija volitev.

Saleh je v petek sicer že zavrnil podoben predlog o odhodu, ki ga je podal katarski premier, in to označil za vsiljivo vmešavanje v jemenske zadeve.

Saleh na oblasti od leta 1990
69-letni Saleh, ki se je povzpel do čina podpolkovnika, je leta 1990 postal prvi predsednik združenega Jemna. Po tem letu je organiziral troje parlamentarne in dvoje predsedniške volitve. Na teh je tako leta 1999 kot leta 2006 zmagal, njegov mandat pa se bo iztekel leta 2013.

V prestolnici Sana in drugih mestih po vsej državi že več kot sedem tednov potekajo protesti proti režimu predsednika Saleha, ki se jih udeležuje na tisoče ljudi. Protestniki zahtevajo odstop predsednika in demokratične volitve.