'Odidi danes,' jemenski protestniki sporočajo Salehu, ki (za zdaj) ostaja gluh za njihove pozive. Foto: Reuters
'Odidi danes,' jemenski protestniki sporočajo Salehu, ki (za zdaj) ostaja gluh za njihove pozive. Foto: Reuters

Predsednikov predstavnik je zatrdil, da so zahteve opozicije po predaji oblasti v teh hipu nesprejemljive, s čimer pa je znova razburil nasprotnike, ki trdijo, da je bilo njegove vladavine dovolj in ne verjamejo obljubam o odstopu do konca leta.

Čeprav pogajanja, na katerih so sodelovali tudi ameriški veleposlanik in plemenski voditelji, ki so prestopili na opozicijsko stran, niso prinesla otipljivih rezultatov, pa je vlada sploh prvič potrdila, da se Saleh sploh pogovarja z nasprotno stranjo.

Predtem so nekateri optimistično napovedali, da je Salehov odstop le še vprašanje nekaj ur, edini pogoj, ki naj bi ga imel za zamenjavo, pa je, da s predsedniškega stolčka odide "dostojanstveno".

Protesti krvavo zadušeni
V prestolnici Sana in drugih mestih sicer že šest tednov potekajo protesti proti njegovemu režimu, ki se jih udeležuje na tisoče ljudi. Prejšnji teden je zaradi streljanja varnostnih sil nanje umrlo okoli 50 ljudi.

Dolgoletna vladavina
69-letni Saleh, ki se je povzpel do čina podpolkovnika, je leta 1990 postal prvi predsednik
združenega Jemna. Oče sedmih sinov je član zajditske skupnosti, veje šiitskega islama, ki predstavlja približno tretjino jemenskega prebivalstva. Ti prevladujejo na severu države, kjer vlada od leta 2004 bije krvav boj z uporniki. Po letu 1990 je organiziral troje parlamentarne in dvoje predsedniške volitve. Na teh je tako leta 1999 kot leta 2006 zmagal, njegov mandat pa se bo iztekel leta 2013.