Hugo Chavez je Jerco Zajc ob obisku v Venezueli vključil kar v svojo redno oddajo Alo Presidente, ki je trajala kar sedem ur. Foto: MMC RTV SLO
Hugo Chavez je Jerco Zajc ob obisku v Venezueli vključil kar v svojo redno oddajo Alo Presidente, ki je trajala kar sedem ur. Foto: MMC RTV SLO
Ali je Hugo Chavez diktator ali ne?
Mednarodna obzorja: Latinska Amerika

Novinarka Televizije Slovenija Jerca Zajc je pred kratkim obiskala Latinsko Ameriko. Zajčeva, novinarka zunanjepolitične redakcije, je skoraj tri tedne preživela v Braziliji, Kolumbiji in Venezueli, kjer se je pogovarjala s tamkajšnjimi predstavniki politike, gospodarstva, civilne družbe ter običajnimi ljudmi in spoznavala njihova razmišljanja. Na štiri oči pa se ji je uspelo srečati tudi s kontroverznim venezuelskim predsednikom Hugom Chavezom. Pogovore je strnila v oddaji Mednarodna obzorja.

Celoten klepet z Jerco Zajc si preberite TUKAJ!

Njeno oddajo v Mednarodnih obzorjih pa si lahko ogledate v priloženem videu..


Kaj zaznamuje Latinsko Ameriko?
"Vsaka od držav, ki sem jih obiskala - Venezuela, Kolumbija in Brazilija - so zelo "latinske"... Prijazni, temperamentni, strastni, kot pravite vi, pa so - kljub razmeroma težkim življenskim razmeram - bolj ali manj prebivalci vseh treh držav in seveda tudi preostalih držav Latinske Amerike," je njen vtis o prebivalcih zelenei celinei.

"Kapitalizem, neoliberalizem in vsiljevanje predvsem gospodarskih politik od zunaj pa je kontinentu v preteklosti naredilo ogromno škode. Danes se resda zdi, da je teh vplivov precej manj, saj, kot sem že dejala, skušajo države same oblikovati svojo gospodarsko politiko in pri tem so naredile veliko pozitivnih korakov," je odgovor o političnih in gospodarskih spremembah, odkar se je Latinska Amerika skoraj v celoti zasukala v levo.

"Amerikanizacija" tudi brez "gringosov"
Vseeno pa je življenje tam še najbolj podobno severnoameriškemu, čeprav večina nima ravno najboljšega mnenja o "gringosih" (Američanih). "Restavracije s hitro prehrano so na vsakem koraku in nabito polne, najbolj priljubljeni šport v državi je bejzbol, povsod so trgovine, kjer prodajajo ameriške blagovne znamke."

Odgovor Jerce Zajc na priljubljeno vprašanje, ali je Hugo Chavez diktator ali ne, si oglejte v video na desni strani, predvsem pa ste vabljeni, da si preberite zanimiv klepet v celoti na www.rtvslo.si/klepet.

Ali je Hugo Chavez diktator ali ne?
Mednarodna obzorja: Latinska Amerika