Mary Robinson, Jimmy Carter, Gro Brundtland in Martti Ahtisaari na tiskovni konferenci v Pekingu pred odhodom v Pjongjang. Foto: EPA
Mary Robinson, Jimmy Carter, Gro Brundtland in Martti Ahtisaari na tiskovni konferenci v Pekingu pred odhodom v Pjongjang. Foto: EPA

Med obiskom v Severni Koreji naj bi se osredotočili na severnokorejski jedrski program in pomoč v hrani, ki jo potrebuje ta država.
Skupina je izrazila upanje, da se bodo med tridnevnim obiskom sešli s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Ilom in njegovim najverjetnejšim naslednikom, sinom Kim Džong Unom.

Nekdanji voditelji skušajo v okviru obiska v Severni in Južni Koreji ta teden zmanjšati napetosti na Korejskem polotoku. Odnosi med Korejama so se močno zaostrili novembra lani, ko je severnokorejsko topništvo napadlo južnokorejski otok, pri čemer so bili ubiti štirje ljudje.
Naslednja postaja: Seul
Delegacija naj bi s predstavniki severnokorejskih oblasti govorila tudi o ukrepih za ublažitev pomanjkanja hrane v tej državi. Po podatkih Združenih narodov zaradi pomanjkanja hrane v Severni Koreji nujno potrebuje pomoč okoli šest milijonov ljudi oziroma četrtina vsega prebivalstva.
Carter je pred obiskom v Severni Koreji izrazil upanje, da bo voditeljem uspelo prepričati druge države, vključno z Južno Korejo, ki je ustavila pošiljanje vse hrane svoji severni sosedi, naj pomagajo ublažiti prehransko krizo v tej azijski državi.

Člani skupine Starešine, ki je bila ustanovljena na pobudo nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele, so azijsko turnejo začeli v nedeljo v Pekingu. V Severni Koreji naj bi ostali tri dni, nato pa bodo odpotovali v južnokorejsko prestolnico Seul.